KRIMINAL U KINI

LIJEČNICA OSUĐENA NA SMRTNU KAZNU Prodavala je bebe za 20 tisuća kuna

Sveukupno je prodala sedmero novorođenčadi, a šestero djece policija je uspjela pronaći i vratiti ih biološkim roditeljima
 AFP

Ugledna kineska ginekologinja osuđena je na smrtnu kaznu zbog krađe i prodaje novorođenih beba iz bolnice u gradu Fupingu u kojoj je radila.

Zhang Shuxia govorila bi roditeljima kako su njihova djeca rođena s teškom urođenom manom ili pate od bolesti koje je teško izliječiti i uvjeravala ih kako je najbolje za njih da se odreknu djece.

Osuđena je na smrtnu kaznu s dvogodišnjim odlaganjem što u Kini obično znači da će kazna nakon dvije godine biti vjerojatno preinačena u doživotni zatvor.

Nakon najnovijeg slučaja otmice u srpnju razotkriven je krijumčarski prsten koji je operirao diljem Kine. Zhang im je između studnog 2011. i srpnja 2013. prodavala djecu, a kriminalci su ih dalje preprodavali po višoj cijeni.

Liječnica bez morala u džep bi strpala oko 21600 yuana (oko 20 tisuća kuna), a preprodavač bi za dijete potom postigao tri puta višu cijenu.

Sveukupno je prodala sedmero novorođenčadi, a šestero djece policija je uspjela pronaći i vratiti ih biološkim roditeljima. Jedna je beba, koje su se roditelji dobrovoljno odrekli, a koju je liječnica potom prodala, preminula u travnju. Policija istražuje još čak 50 povezanih slučajeva, od čega ih je 26 izravno povezano sa Zhangovom.

Krijumčarenje djece je veliki problem u Kini, unatoč oštrim kaznama koje zločinci dobivaju. Obitelji koje se odriču djece čine to zbog tradicije po kojoj se preferira muški nasljednik ili pak kineske stroge politike jednog djeteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 10:27