‘GLE, ZLATNI TATARSKI!‘

Likvidacija zlatnim kipićem: Mlada Ruskinja dobila 27 godina zatvora zbog ubojstva notornog ratnog blogera

Darja Trepova osuđena je na 27 godina zatvora zbog ubojstva Vladlena Tatarskog bombom skrivenom u pozlažđćenom kipiću

Atentat na Tatarskog

 Twitter Screenshot

Ruskinja Darja Trepova (26) osuđena je na 27 godina zatvora zbog ubojstva proratnog ruskog blogera Vladlena Tatarskog u travnju prošle godine.

Tatarskog je ubila bomba skrivenu u pozlaćenoj bisti, koja je prema nekim informacijama prikazivala njega samoga ili ruskog vojnika, a koju je Trepova darovala Tatarskom prije govora koji je trebao održati u kafiću Sankt Peterburgu. Deseci osoba ozlijeđene su u eksploziji.

Trepova je odbacila optužbe. Ona je priznala da je donijela bistu u kafić, ali je izjavila kako nije znala da je u njemu bomba, nego je mislila da sadrži prislušni uređaj.

Ova kazna jedna je od najstrožih izrečenih jednoj ženi u povijesti Rusije, prenosi BBC.

Tatarski, gorljivi pristaša ruske vojne kampanje u Ukrajini, pravog imena Maksim Fomin, ubijen je prije nego je trebao govoriti o iskustvima ratnog izvjestitelja u zoni borbenih djelovanja u istočnoj Ukrajini.

Trenutak eksplozije snimljen je i objavljen na društvenim mrežama. Tatarski je bio vidno oduševljen bistom, rekao je ‘gle, zlatni Tatarski‘, no nekoliko trenutaka poslije aktivirala se eksplozivna naprava.

Istražitelji su izrazili uvjerenje da je figurica sadržavala radio-upravljanu improviziranu eksplozivnu napravu s udarnim elementima TNT-a.

Istražno povjerenstvo za teška kaznena djela priopćilo je nakon uhićenja - koje su proveli agenti ruske sigurnosne službe FSB - da je Trepova optužena za počinjenje "terorističkog čina organizirane skupine koji je prouzročio namjernu smrt" i "nedopušteno posjedovanje eksplozivnih naprava od strane organizirane skupine". Dodali su da je postupala prema uputama osoba koje djeluju u ime Ukrajine.

image

Darja Trepova

Olga Maltseva/Afp

Dok su ruski istražitelji optužili Ukrajinu da stoji iza napada, ukrajinski dužnosnici to nisu ni potvrdili ni demantirali.

Misteriozni Gestalt

No, Trepova je na sudu svjedočila da je slijedila naredbe čovjeka iz Ukrajine poznatog kao Gestalt. Njegov identitet nije poznat.

Rekla je da je s njim stupila u kontakt preko ukrajinskog novinara Romana Popkova. Ona se protivi ruskom ratu u Ukrajini i željela je otići tamo raditi kao novinarka.

Trepova je rekla da je pod Gestaltovim uputama stekla povjerenje Tatarskog, predstavljajući mu se kao studentica umjetnosti po imenu Anastazija Kriulina i prisustvujući njegovim predavanjima.

U ožujku joj je, kako je rekla, Gestalt poslao kipić, uvjeravajući je da sadrži prisluškivanje i uređaj za praćenje. Izrazila je zabrinutost da bi mogla sadržavati bombu, rekla je, kako prenosi BBC.

Kafić u kojem se dogodilo ubojstvo, kako su prenosili mediji, bio je u vlasništvu vođe grupe Wagner, Jevgenija Prigožina, koji je poginuo u kontroverznoj avionskoj nesreći u kolovozu prošle godine, dva mjeseca nakon što je pokrenuo pobunu plaćeničke skupine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin posthumno je odlikovao Tatarskog medaljom za hrabrost.

Jedan od nautjecajnijih vojnih blogera

Tatarski je bio jedan od najutjecajnijih vojnih prokremaljskih blogera - iako je bio vrlo kritičan prema načinu na koji politička i vojna elita vode rat u Ukrajini i navodno vrlo blizak grupi Wagner - koji je objavljivao videozapise i ratnohuškačka izvješća s bojišnica u Ukrajini.

Rođen je u Makejevki, u Doneckoj oblasti u Ukrajini. Na Telegramu je imao više od 560 tisuća pretplatnika, a pročuo se jer se, iako je bio dopisnik i bloger, istovremeno borio na strani samoproglašene Donjecke narodne republike u sastavu bataljuna Vostok, a zatim i u postrojbama Luganske narodne republike.

Prije toga služio je zatvorsku kaznu pod optužbom za oružanu pljačku, da bi potom postao vojni bloger, a zapravo ratni propagandist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:38