ZAMRZLI IM IMOVINU

London uveo sankcije šefovima kaznene kolonije u kojoj je umro Navaljni: ‘Ne bi trebali živjeti u iluziji...‘

Europska unija također se ovog tjedna približila nametanju novih sankcija Moskvi zbog rata protiv Ukrajine

Kaznena kolonija ‘Polarni vuk‘

 /Screenshot Youtube

Velika Britanija je u srijedu uvela sankcije protiv šest osoba koje upravljaju arktičkom kaznenom kolonijom u kojoj je prošloga tjedna umro ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni.

Sankcije su uvedene čelniku kaznene kolonije i petorici njegovih zamjenika. Njima će biti zabranjen ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo, a imovina im je zamrznuta, priopćio je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron.

"Jasno je da su ruske vlasti Navaljnog vidjele kao prijetnju i da su ga opetovano pokušavale ušutkati. Nitko ne bi trebao sumnjati u opresivnu prirodu ruskog sustava", rekao je.

"Oni koji su odgovorni za brutalno postupanje s Navaljnim ne bi trebali živjeti u iluziji - smatrat ćemo ih odgovornima", dodao je.

Cameron je u subotu obećao djelovanje po tom pitanju, dok je London pozvao ruskog veleposlanika kako bi jasno dao do znanja da smatra ruske vlasti "potpuno odgovornima" za smrt Navaljnog.

Rusija, koja je zanijekala umiješanost u smrt 47-godišnjeg oporbenog čelnika, rekla je u subotu da je neprihvatljivo da se London miješa u njezina unutarnja pitanja.

Europska unija također se ovog tjedna približila nametanju novih sankcija Moskvi zbog rata protiv Ukrajine, dok je Navaljnijeva udovica Julija Navaljna rekla da Putin mora odgovarati.

Njemačka, Litva i Švedska bile su među zemljama EU koje su pozvale na posebne nove sankcije protiv Rusije zbog smrti Navaljnog.

Sjedinjene Američke Države će u petak objaviti veliki paket sankcija protiv Rusije zbog smrti Navaljnog i dvogodišnjeg rata u Ukrajini, rekao je u utorak predsjednik Joe Biden.

Velika Britanija uvela je sankcije za više od 1700 osoba i entiteta od početka Ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., priopćila je vlada.

Članice EU-a odobrile su u srijedu 13. paket sankcija protiv Rusije. Sankcije su uvedene protiv gotovo 200 entiteta i pojedinaca optuženih za pomaganje Moskvi u nabavi oružja ili za sudjelovanje u otmici ukrajinske djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:19