KONTRA PUTINU

‘Lutkar‘ vuče sve konce, prijeti mu novi Euromajdan, situacija eskalira: ‘Ovo nije Bjelorusija, ovo nije Rusija!‘

Premijer tvrdi da Washington pokušava izazvati revoluciju

Prosvjed u Tbilisiju

 Vano SHLAMOV/AFP

Gruzijci se već mjesec dana u noćnim satima okupljaju ispred zgrade Parlamenta Gruzije u Tbilisiju kako bi prosvjedovali protiv prijedloga zakona koji bi njihovu zemlju udaljio od Europske unije, a približio Kremlju. "Ovo je postala moja rutina. Ako sad ne zaštitimo svoju slobodu, svoju europsku i zapadnu budućnost, sutra ćemo se probuditi u Rusiji", rekao je vinar Cotne Jafaridze.

Vladajuća stranka Gruzijski san - demokratska Gruzija pokušava izglasati zakon o "stranim agentima", zakon koji njegovi kritičari drže pokušajem predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina da ušutka svoje kritičare. Ako se zakon izglasa, sve organizacije koje djeluju u Gruziji, a koje više od 20 posto budžeta dobivaju iz inozemstva, morat će se ili registrirati kao "strani agenti" ili plaćati ogromne novčane kazne.

Vinar Jafaridze, koji je vlasnik i putničke agencije, rekao je CNN-u da 95 posto njegovih prihoda dolazi iz inozemstva te da ga spomenuti prijedlog zakona vidi kao "stranog agenta". Međutim, kritičari kažu da on i njemu slični nisu prava meta vladajućih već da su to gruzijski nezavisni mediji i organizacije civilnog društva.

Naime, Gruzijci će u listopadu glasati na parlamentarnim izborima, a popularnost Gruzijskog sna pada.

image

Prosvjed u Tbilisiju

Vano SHLAMOV/AFP

Gruzijska je vlada prošle godine pokušala uvesti taj zakon, međutim, odustala je nakon sedmodnevnih prosvjeda. Europska je unija Gruziji u prosincu 2023. godine dala status kandidatkinje za članstvo. CNN navodi da otprilike 80 posto Gruzijaca želi da njihova zemlja uđe u Uniju. Slike s prosvjeda natjerale su Bruxelles da nagradi te ljude iako njihova vlada baš i nije dobra, rekla je Natalie Sabanadze, bivša ambasadorica Gruzije u Europskoj uniji.

Međutim, Gruzijski je san u ožujku ove godine isti zakon ponovno stavio na dnevni red i čini se da ovaj puta od njega neće odustati. Kako iz tjedna u tjedan raste intenzitet prosvjeda pred parlamentom, tako raste i brutalnost gruzijske policije. Levan Habejšvili, čelnik opozicijske stranke Ujedinjeni nacionalni pokret, objavio je u utorak navečer fotografiju svog natečenog i crnog lica te ustvrdio da je pretučen. Habejšvili je CNN-u rekao da je napadnut nakon što se umiješao u sukob policajaca i jednog mladića. "Zgrabili su me, odvukli i napali", rekao je Habejšvili te dodao da su njegove nedaće trajale oko 15 minuta. "Rekli su mi da previše pričam te da će se pobrinuti da više ne mogu", rekao je Habejšvili.

image

Prosvjed u Tbilisiju

Vano SHLAMOV/AFP

Eto Buzjašvili, bivši savjetnik Nacionalnog vijeća za sigurnost Gruzije, rekao je da je policija u utorak bila osobito brutalna te da neki policajci nisu nosili značke. Nekoliko je prosvjednika CNN-u reklo da je suzavac koji je ispaljen na njih bio potentniji nego inače.

Mnogi Gruzijci mrze Rusiju, koja je 2008. okupirala 20 posto njihovog međunarodno priznatog teritorija. Prevladava mišljenje da je Gruzijski san proruska stranka. Njezin osnivač, milijarder Bidzina Ivanišvili, svoje je bogatstvo zaradio dok je Sovjetski Savez još bio živ. Malo ljudi vjeruje da je osoba koja u Rusiji zarađuje milijarde iz Rusije puštena bez ikakvih obveza, rekao je Eto Buzjašvili. Mnogi Gruzijci Ivanišvilija opisuju kao "lutkara" te vjeruju da dio gruzijskih parlamentaraca radi točno što im on kaže.

Ivanišvili se u ponedjeljak navečer obrati grupi prosvjednika koji su prosvjedovali protiv protivnika zakona o "stranim agentima". On je na tom skupu rekao da Gruziju kontrolira "pseudoelita" koju "njeguje strana zemlja". Ustvrdio je i da svijetom upravlja "Globalna ratna stranka" te potom sugerirao da je ona zaslužna za rusku invaziju koja se dogodila 2008. godine. Uz to, obećao je da će nakon izbora u listopadu goniti svoje političke suparnike.

image

Prosvjed u Tbilisiju

Vano SHLAMOV/AFP

"Gruzijska se vlada očito priklonila putinističkim silama", rekla je Natalie Sabanadze. "Postala je ruski instrument. Ne mogu nagađati. Nemam pojma radi li ono što joj Rusija govori, ali zasigurno joj ide niz dlaku", dodala je bivša ambasadorica Gruzije u Europskoj uniji. Gruzijski je premijer Irakli Kobahidze došao na međunarodnu konferenciju konzervativnih političara koja se krajem travnja održala u glavnom gradu Mađarske Budimpešti. Tamo se obratio nazočnima te odrekao "navodnih liberala" koji prosvjeduju pred Parlamentom Gruzije te ustvrdio da ti prosvjednici napadaju "domovinu, jezik i vjeru".

Sjedinjene Američke Države kritizirale su nedavne poteze gruzijske vlade. Kobahidze je pak u petak rekao da Washington pokušava izazvati revoluciju u Gruziji.

image

Prosvjed u Tbilisiju

Vano SHLAMOV/AFP

Bidzina Ivanišvili rekao je da zakon o "stranim agentima" baš sada ponovno stavio na dnevni red jer smatra da će prosvjednici do listopada i izbora ostati bez energije te da će to Gruzijskom snu omogućiti da ostane na vlasti. Milijarder je rekao da on nije poput bivšeg predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča, čiju je vladavinu 2014. srušila Revolucija dostojanstva. "On misli da je situacija drukčija, da ima više kontrole i da neće dopustiti da mu se dogodi Euromajdan", rekla je Sabanadze. "Međutim, mislim da podcjenjuje nezadovoljstvo javnosti", dodala je bivša ambasadorica Gruzije u Europskoj uniji.

Budući da prosvjedi ne jenjavaju, ima onih koji se pitaju mogu li se pretvoriti u revoluciju. "Ako vladajući odmah ne povuku taj zakon, teško će pobijediti na izborima. Ovo je spirala", rekla je Sabanadze.

Vinar Jafarizde kaže da Gruzija nikad nije bila ovako ujedinjena. "Mislim da nije moguće pobijediti te ljude. Ovo nije Bjelorusija. Ovo nije Rusija", rekao je Jafaridze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:47