VELIKI PRITISAK

Macron zbog straha od seljaka prkosi i Ursuli: Odbija potpisati važan sporazum na kojem se radi 20 godina

‘Potrebno je više jasnoće o Mercosuru. Tražimo da se sporazum ne potpisuje u sadašnjem obliku‘, rekao je francuski predsjednik

Poruka francuskih seljaka Macronu: ”Ovdje je 11 tona dokaza o ljubavi”.

 Julien De Rosa/Afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pokušao je zaustaviti dogovor o slobodnoj trgovini EU i južnoameričkih zemalja iz skupine Mercosur, piše Politico.

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen dobila je njegovu privatnu poruku u kojoj francuski lider, pritisnut žestokom pobunom tamošnjih seljaka, pokušava zaustaviti potpisivanje sporazuma koji se priprema 20 godina. Sporazumom bi se uspostavilo područje za robnu razmjenu koje broji 800 milijuna stanovnika. Međutim, on bi također otvorio i vrata jeftinom mesu s južnoameričkih farmi, a francuski poljoprivrednici bune se jer zbog prejeftine strane konkurencije propadaju ili životare.

image

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u posjetu Švedskoj.

Henrik Montgomery/Afp

Prema informacijama Politica Macron je prošlog tjedna o tome u privatnoj poruci pisao Von der Leyen, a portal podsjeća da je to napravio uoči europskih izbora, sugerirajući da je francuski predsjednik pritom bio svjestan da će šefica Komisije za drugi mandat trebati podršku Pariza.

"Potrebno je više jasnoće o Mercosuru. Tražimo da se sporazum ne potpisuje u sadašnjem obliku", rekao je Macron u utorak tijekom posjeta Švedskoj i najavio sastanak uživo s njemačkom političarkom.

Međutim, izvori Politica tvrde da dogovor nije na ledu. "Nema zaustavljanja. Nećemo se vratiti doma, poderati papire i zavaliti se u ležaljku za sunčanje", rekao je Michael Hager, šef ureda europskog povjerenika za trgovinu Valdisa Dombrovskisa.

image

Seljačke blokade u Francuskoj.

Christophe Archambault/Afp
image

Seljačka blokada autoceste A63 nedaleko od Arcachona.

Christophe Archambault/Afp

Glasnogovornik Komisije drugačije se izjasnio o tom pitanju. Olof Gill potvrdio je da su Macron i njegova šefica razgovarali, no o sporazumu s državama Mercosura rekao je da procjena Komisije trenutno pokazuje da "uvjeti nisu ispunjeni".

Problema sa seljacima nema samo Francuska. Prosvjedi su izbili u nizu zemalja, u svakoj sa svojim specifičnostima. Europski zemljoradnici za svoje probleme dobrim dijelom krive politike Europske unije, od mjera za borbu protiv klimatskih promjena do uvoznih pravila za ukrajinske proizvode.

S obzirom na to da su priliku nanjušile krajnje desne stranke, stajući uz seljake, Macron je odlučio da će na sastanku šefova europskih vlada otvoriti teme koje muče seljake. Najavio je da će razgovora biti o zelenim politikama Unije, uvozu iz Ukrajine i slobodnoj trgovini s južnoameričkim zemljama. Konkretno, Macron traži izuzeće od mjere prema kojoj seljaci u dijelu svoje obradive zemlje moraju čuvati bioraznolikost, ali i donošenje mjera za ograničenje uvoza piletine i žitarica iz Ukrajine, o čemu su se čuli prigovori i u nekim drugim državama članicama. I drugi europski vođe pod pritiskom su seljaka.

Na sastanku će se raspravljati i o 50 milijardi eura vrijednoj pomoći Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:53