SRAMOTNI GOVORNICI

Mađarska Demokratska koalicija traži da se vlade V4 distanciraju od skandalozne konferencije u Budimpešti

Ilustracija
 Getty Images

Mađarska Demokratska koalicija od država članica Višegradske skupine - Češke, Poljske i Slovačke - zatražila je da se distanciraju od "skandalozne" konferencije koja će se u siječnju održati u Budimpešti pod nazivom "Budućnost Europe", rekla je zamjenica predsjednika te lijeve oporbene stranke Agnes Vadai.

Na konferenciji za novinare Vadai je kazala da vlada promiče konferenciju kao znanstveni i kulturni skup no pozvani govornici su "sramotni i apsolutno neprihvatljivi sa stajališta ljudskih prava, vladavine zakona, kao i antifašističkog i antinacističkog naslijeđa Europe".

Na popisu sudionika je Milo Yiannopoulos, koji je pod povećalom zbog izjava o pedofiliji. On je "otvoreno protiv manjina, antisemitski je nastrojen" i optuživan je za govor mržnje, rekla je Vadai.

Među ostalim govornicima su i Goetz Kubišek "dobro poznata figura njemačkoga neonacističkog pokreta koji se deklarira kao fašist" te Frank Furedi, čija su se politička uvjerenja tijekom godina izmijenila iz ekstremno lijevih u ekstremno desne, upozorava Vadai.

Čelnik vladajućeg Fidesza Gergely Gulyas na konferenciji za novinare je rekao kako je malo vjerojatno da će Yiannopoulos sudjelovati u radu konferencije te da je nije organizirala vlade nego javna zaklada povezana s povjesničarkom Marijom Schmidt. Tvrdi i da popis pozvanih još nije finaliziran.

Istaknuo je također da je Mađarska osudila pedofiliju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:20