POGORŠANJE ODNOSA

Mađarska odgađa ratifikaciju članstva Švedske u NATO-u

Orban je u veljači prvi put izrazio zabrinutost oko članstva Švedske i Finske u NATO-u

Viktor Orban

 Attila Kisbenedek/Afp/Profimedia/Attila Kisbenedek/afp/profimedia

Mađarski parlament neće ratificirati članstvo Švedske u NATO-u prije ljetne stanke jer glasanje nije uvrstio na dnevni red zasjedanja idućeg tjedna, izvijestili su u srijedu mađarski internetski mediji.

Vijesti web stranice hvg.hu i index.hu izvijestile su da će parlament, kojim dominira stranka Fidesz nacionalističkog premijera Viktora Orbana, odgoditi glasanje nakon što je prethodno naveo pogoršanje odnosa sa Švedskom. Tiskovna služba parlamenta nije potvrdila te izvještaje, rekavši da će dnevni red sjednice idućeg tjedna biti finaliziran na sjednici odbora u četvrtak.

U objavi na Facebooku, ljevičarska oporbena zastupnica Agnes Vadai rekla je da Orban neće staviti glasanje o pristupanju Švedske NATO-u na dnevni red sljedećeg tjedna.

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na zahtjev Reutersa za komentar.

Švedska i Finska napustile su desetljeća vojne nesvrstanosti nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, tražeći veću sigurnost ulaskom u NATO. Finska je postala članica NATO-a u travnju, ali je proces bio sporiji za Švedsku.

Švedska je planirala pridružiti se na samitu Saveza od 11. do 12. srpnja i dok ima snažnu potporu drugih članica, uključujući Sjedinjene Države, Turska i Mađarska dosad su se suzdržavale ratifikacije.

Uz zastoj u mađarskom procesu ratifikacije, koji je zapeo u parlamentu prošlog srpnja, Orban je u veljači prvi put izrazio zabrinutost oko članstva Švedske i Finske u NATO-u.

Između ostalih kritika, optužio je obje zemlje za širenje "otvorenih laži" o zdravlju demokracije i vladavine prava u Mađarskoj, iako su mađarski zastupnici odobrili kandidaturu Finske krajem ožujka.

Orban je godinama u sporu sa sjedištem Europske unije u Bruxellesu zbog kritika EU-a na račun Mađarske u pogledu standarda demokracije i vladavine prava otkako je preuzeo dužnost 2010. godine.

U travnju je Orbanov šef kabineta pozvao Švedsku da poduzme korake za jačanje povjerenja, rekavši da odnosi između Stockholma i Budimpešte nisu najbolji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:42