SVAĐA ZBOG PLINA

Mađarsku razbjesnio potez Bugarske: ‘To je neprijateljski čin!‘

‘Nitko nema pravo dovesti u pitanje opskrbu energentima jedne zemlje‘, rekao je mađarski šef diplomacije Péter Szijjártó

Péter Szijjártó

 Attila Kisbenedek/Afp/Profimedia

Mađarski šef diplomacije Péter Szijjártó nazvao je u petak najavu Bugarske da će uvesti taksu na transport ruskog plina svojim teritorijem "neprijateljskim činom" koji dovodi u pitanje europsku solidarnost i protivan je europskim propisima koji ne dopuštaju uvođenje taksi i carina između članica EU-a.

Szijjártó je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije razgovora sa srbijanskom ministricom energetike Dubravkom Đedović Handanović ocijenio da je Bugarska donijela odluke koje ugrožavaju sigurnost snabdijevanja plinom Sjeverne Makedonije, Srbije i Mađarske, što je neprihvatljivo.

Nitko nema pravo dovesti u pitanje opskrbu energentima jedne zemlje, a Bugarska je bez prethodne najave uvela taksu na tranzit ruskog plina ugrozivši time sigurnost opskrbe Sjeverne Makedonije, Srbije i Mađarske, poručio je mađarski šef diplomacije.

On je rekao da se Mađarska obratila Europskoj komisiji, a da je sa Srbijom danas dogovoreno daljnje usuglašavanje narednih koraka i zajedničkog odgovora.

Nadamo se da će se i u ovom slučaju poštivati europska pravila, rekao je Szijjártó, zahvalivši Srbiji "na savezničkom pristupu" u pogledu suradnje na sigurnoj opskrbi energentima.

Srbijanska ministrica energetike Dubravka Đedović Handanović istaknula je prijateljstvo i iznimno dobre odnose s Mađarskom, napose u uvjetima energetske krize kad je "važno da postoje partneri na koje se možete osloniti".

Ona je istaknula da su pričuve plina koje Srbija drži u zakupljenim skladištima u Mađarskoj veće nego prošle godine i, uz povećane domaće zalihe, sada dosežu oko 680 milijuna kubičnih metara, što je gospodarstvu i građanima značajno uoči nadolazeće zimske sezone

Mađarska računa na sigurne isporuke plina Balkanskim tokom preko Srbije, a tema razgovora bile su i mogućnosti za dodatne kapacitete za potrebe Mađarske, rekla je Đedović Handanović.

Po njezinim riječima Srbija se službeno obratila Energetskoj zajednici u pogledu takse koje uvodi Bugarska, te dodala da je "to pitanje i na stolu Europske komisije".

Ona očekuje da plinska interkonekcija Srbija-Bugarska, kojim će taj plin stizati do Srbije, "bude operativna do kraja studenog".

Na sastanku je bilo riječi i o praćenju realizacije projekta izgradnje naftovoda Srbija-Mađarska, koji će osigurati dodatni pravac isporuke sirove nafte za srpsko tržište.

Početak radova na izgradnji naftovoda, što je investicija vrijedna oko 150 milijuna eura, očekujemo u drugoj polovici 2025. godine, a planirani kapacitet su 5,5 milijuna tona nafte, rekla je srbijanska ministrica energetike.

Đedović Handanović je prije dva dana u Bakuu potpisala ugovor o opskrbi Srbije plinom iz Azarbajdžana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:55