ZATROVANI UM

MAJKA UBOJICE OMILJENOG SVEĆENIKA 'Želim znati tko je uništio moje dijete!'

 Facebook / Pascal Rossignol / Reuters

Otac Jacques Hamel bio je omiljen i, unatoč starijoj dobi, vrlo angažiran u zajednici. Bio je skroman i blag, a možda je najupečatljivija bila njegova volja za nastavkom službe i nakon ulaska u dob za mirovinu.

Običavali smo mu u šali govoriti da previše radi, ali on bi nam tada rekao: ‘Jeste li ikada vidjeli svećenika umirovljenika? Radit ću do posljednjeg daha!’ Nije bio previše tradicionalan, ali ni pretjerano liberalan kada je riječ o pitanjima Crkve. No, pozdravljao je sve poteze pape Franje, a budući da je bio otvorena uma, nije se bojao promjena, rekli su jučer tijekom komemorativnog skupa u Saint-Étienne-du-Rouvrayu kolege svećenici i poznanici prekjučer ubijenog svećenika Jacquesa Hamela.

Dva krvnika

Stanovnici predgrađa Rouena na sjeverozapadu Francuske i jučer su bili u šoku zbog brutalnog ubojstva tijekom mise koje su, u ime terorističke skupine Islamska država, počinila dva mladića. Jedan od krvnika 84-godišnjeg svećenika, 19-godišnji Adel Kermiche, bio je otprije poznat francuskim obavještajnim službama i sudovima.

Kermiche, dijete imigrantske obitelji podrijetlom iz Alžira, živio je u blizini crkve. Nosio je uređaj za elektroničko praćenje jer se dva puta pokušao priključiti džihadistima te je procijenjen kao “izuzetno rizičan”. No, imao je dozvolu za slobodno kretanje između 8.30 i 12.30 sati i upravo je taj vremenski prozor iskoristio za izvršenje svog zvjerskog napada.

Bijeg u rat

Kermicheova je obitelj još prije izjavila kako pokušava obuzdati radikaliziranog mladića te je tražila od policije da ga drži zatvorenog. “Želim znati tko je uništio moje dijete! Ne znam kome da se obratim za pomoć, kako da ga vratimo”, izjavila je njegova majka u razgovoru za jedan list.

Mladić se, naime, dva puta pokušao domoći Sirije još dok je bio maloljetnik. Nakon što je lani u ožujku bratu ukrao dokumente, krenuo je put Sirije, ali je uhićen u Njemačkoj nakon što je njegova obitelj to prijavila policiji. Dva mjeseca nakon što je pušten, u svibnju prošle godine, pokušao je ponovno i taj put se dočepao Turske.

Uhićen je i vraćen u Francusku, a nakon odsluženja jednogodišnje zatvorske kazne sucu je na saslušanju u svibnju rekao da nije radikalan te da se želi vratiti svom životu, prijateljima. Namjerava se oženiti i smiriti, rekao je, i izrazio žaljenje zbog pokušaja odlaska u Siriju, navode francuski mediji. Pušten je pod uvjetom da bude u kućnom pritvoru, ali to ga, nažalost, nije spriječilo u planiranju simbolikom nabijenog napada na katoličkog svećenika, dodatno šokantnog zbog izvođenja neke vrste obreda na arapskom jeziku prije klanja svećenika za oltarom.

Drugi počinitelj također je poznat policiji, ali o njemu nema mnogo informacija - tražili su od prisutnih vjernika da snime čin. Potom su napali starijeg Francuza kojega su također uboli nožem. Njegovu suprugu i tri časne sestre ubojice su poštedjeli, navodeći da su “muškarce morali ubiti”. Obitelj Adela Kermichea godinama se borila da sina vrati iz radikaliziranog svijeta u koji se upleo. Liječnički dokumenti potvrđuju da je kao dječak bio depresivan i od šeste godine se bolnički liječio zbog psihičkih smetnji. Iako je bio iz imigrantske obitelji koja se u Francuskoj snašla, mladića to nije spasilo od utjecaja islamističkih regrutera.

Charlie Hebdo

Do prekretnice je, čini se, došlo nakon napada na redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo. Tada je postao naročito šutljiv, sve je češće posjećivao džamiju i držao propovijedi svojoj obitelji, piše Tribune de Genève. Njegova majka, koja je profesorica i ima još dvoje djece, dala je intervju listu iz Ženeve prošle godine.

“Rekao je da muslimani u Francuskoj ne mogu slobodno prakticirati svoju vjeru. Govorio je riječima koje nisu bile njegove. Bio je kao začaran, kao da je dio kulta”, ispričala je tada napadačeva majka. Mladić je prije indoktrinacije obožavao sport, a kao tipičan tinejdžer volio je “Simpsone” i Rihannu. No, to se promijenilo i uskoro je u raspravama s prijateljima prestao koristiti argumente te im je uzvraćao citirajući stihove iz Kur’ana.

Jedan tinejdžer koji ga je poznavao, za RTL Televiziju je izjavio kako ga napad nije iznenadio. “Pričao je o tome cijelo vrijeme. O islamu, kako će počiniti napad. Govorio je o Kur’anu i Meki te da će napasti crkvu. To je rekao prije dva mjeseca kada je izlazio iz džamije”, ustvrdio je Kermicheov znanac.

Drugi školski kolege opisali su ubojicu kao osobu “koja lako pada pod tuđi utjecaj” i lošeg učenika koji nije volio školu. Bio je prijatelj Maximea Haucharda, francuskog džihadista koji se preobratio na islam i uzdigao u džihadističkim redovima. Hauchard je postao poznat pojavljujući se u snimkama egzekucija talaca IS-a bez maske na licu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:40