NIKOLA GRUEVSKI

MAKEDONSKI PREMIJER POD PRITISKOM Nakon krvavog vikenda padaju glave u vladi i tajnim službama

 AFP

Makedonska ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankulovska i ministar prometa i veza Mile Janakievski podnijeli su ostavke, javlja Al Jazeera Balkans .

Ostavku je podnio i Sašo Mijalkov, direktor Uprave za sigurnost i kontraobavještajne poslove.

Mijalkov je o ostavci pismeno obavijestio premijera Nikolu Gruevskog. U pismu je rekao da će 'uvijek biti tu za Makedoniju'.

Premijer Nikola Gruevski večeras je makedonskom parlamentu dostavio prijedlog za izbor dvoje novih ministara, policije i prometa.

Za ministra unutarnjih poslova predložen je Mitko Čavkov, dosadašnji direktor Ureda za javnu sigurnost, a za ministra prometa Vlado Misajlovski, direktor jedne državne tvrtke.

Ostavke dolaze nakon sukoba, koji je započeo u subotu i trajao više od 30 sati, kada je u kumanovskom naselju Divo poginulo osam policajaca, ranjeno 37, a ubijeno ukupno 14 osoba, dok je makedonska policija njih više od 30 optužila za terorizam i ugrožavanje ustavnog poretka Makedonije.

Kako javljaju novinari Al Jazeere, vlada ogromni pritisak na premijera Makedonije, koji se jučer susreo s veleposlanicima SAD-a i najmoćnijih europskih zemalja.

Jedna od preporuka veleposlanika bila je da Vlada mora preduzeti odgovornost zbog snimaka koje objavljuje opozicija, a koji, kako tvrde opozicionari, ukazuju na korupciju vlasti.

U danima prije incidenta u subotu, u Skoplju i drugim gradovima širom Makedonije odvijali su se svakodnevni antivladini prosvjedi na kojima su demonstranti tražili ostavke vlasti, između ostalog i Jankulovske.

Navodi o korupciji premijera, ministrice i Mijalkova bili su sadržani u brojnim snimkama koje mjesecima objavljuje makedonska opozicija u sklopu kampanje 'Istina za Makedoniju'.

Jedna od posljednjih snimaka koje je objavio vođa oporbenog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev, o reakciji Vlade u slučaju ubojstva mladića Martina Neškoskog 2011. godine, razgnjevio je antivladine prosvjednike.

Na snimkama prisluškivanih telefonskih razgovora se čuje kako su Jankulovska i ostali dužnosnici policije vodili postupak rješavanja ovog slučaja, za koji su na početku tvrdili da se nije dogodio.

Janakievski je bio impliciran u snimkama razgovora o uzimanju provizije u vrijednosti nekoliko desetaka milijuna eura prilikom izgradnje dvije autoceste te kupovini građevinskog zemljišta u elitnom naselju u Skoplju.

Ove afere su u uskoj vezi i sa samim premijerom, javlja Al Jazeera.

Albanski premijer odgodio posjet Makedoniji

Albanski premijer Edi Rama odgodio je posjet Makedoniji, koji je bio planiran za četvrtak, nakon krvavih sukoba proteklog vikenda između makedonske policije i albanske naoružane skupine na sjeveru te zemlje.

Rama je trebao biti promoviran u počasnog doktora na svečanosti na sveučilištu u Tetovu, gradu na zapadu Makedonije s albanskom većinom.

"Premijerov posjet je odgođen", kratko je u utorak za AFP rekao glasnogovornik albanskog ministarstva vanjskih poslova Glevi Dervishi.

Albanija je osudila sukobe makedonske policije i pripadnika naoružane albanske skupine tijekom vikenda u Kumanovu, na sjeveru zemlje, u kojima su poginule 22 osobe, među kojima osmorica policajaca i 14 pobunjenika.

Makedonsko pravosuđe je podiglo optužnice za "terorizam" protiv 30 osoba albanskog podrijetla koje su uhićene tijekom sukoba.

U toj zemlji albanska zajednica čini četvrtinu od 2,1 milijuna stanovnika, a ti sukobi izazvali su veliku zabrinutost NATO-a i EU-a.

Potaknuli su i strah od ponavljanja sukoba sličnog onome iz 2001. u kojemu su tada šest mjeseci sudjelovale makedonske oružane snage i albanski pobunjenici koji su tražili veća prava u društvu. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 01:10