SVETOGRĐE U PAKISTANU

Maloljetna kršćanka optužena za svetogrđe u zatvoru do petka: 'Optužbe protiv nje lažne su, nema razloga da sjedi u zatvoru'

 AP

ISLAMABAD - Malodobna nepismena kršćanka optužena za skrnavljenje Kurana, ostat će u pakistanskom zatvoru najmanje do petka jer je zbog štrajka odvjetnika odgođeno za ponedjeljak zakazano ročište na kojem je trebao biti razmatran njezin zahtjev za uvjetnu slobodu.

Rimsha Masih (14), iz siromašne četvrti Mehrabad u predgrađu Islamabada u zatvoru je više od dva tjedna jer je navodno spalila stranice Kurana što se u Pakistanu kažnjava doživotnim zatvorom, no u subotu je uhićen imam iz susjedne džamije koji je, prema izjavama svjedoka, lažirao optužbe i dokaze.

Sudac Mohamed Azam Han odgodio je zbog štrajka odvjetnika saslušanje za petak, a njezin je branitelj prosvjedovao.

"Nema više nikakvih temelja za optužbe", izjavio je njezin odvjetnik Raja Ikram. Shaumaun Alfred Gill, glasnogovornik Saveza pakistanskih manjina poručio je da bi "Rimsha trebala odmah biti oslobođena. Elementi podneseni protiv nje lažni su, dakle nema razloga da sjedi u zatvoru".

Savez pakistanskih manjina zastupa različite skupine u zemlji gdje je muslimanske vjeroispovijesti 97 posto od 180 milijuna stanovnika.

Pakistanska policija uhitila je u subotu imama Hafiza Mohamada Kalida Kishtija. Njegov pomoćnik Maulvi Zibair i još dvije osobe potvrdile su istražiteljima da je imam sam dodao stranice Kurana već zapaljenim stranicama koje mu je donio jedan svjedok, rekao je jedan policijski istražitelj.

Pomoćnik i svjedoci su molili imama neka ne stvara lažne dokaze protiv djevojčice, ali je imam odgovorio da se radi o "jedinom načinu istjerivanja kršćana iz te četvrti".

Istražitelj je objasnio da je stavljenjem stranica Kurana na pepeo sam imam oskvrnuo svetu knjigu pa je sada on optužen za svetogrđe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:06