POTREBNO JE PROMIJENITI ODGOJ

MANEKENKA PROGOVORILA O ISKUSTVU IZ JAVNOG PRIJEVOZA 'Stranac mi je zavukao ruku ispod haljine i počeo me milovati. Nisam napravila baš ništa...'

 
 Jessica Vander Leahy / INSTAGRAM

Australska manekenka Jessica Vander Leahy progovorila je za news.com.au o dva incidenta kada su je dva različita muškarca seksualno zlostavljala.

'Prije nekoliko sam se dana vozila autocestom. Bila je gužva. U jednom sam trenutku uočila da vozač u autu pored mene pokušava dobiti moju pozornost. Isprve sam mislila da s mojim autom nešto ne valja, no kada sam se približila njegovom autu doznala sam zašto je pokušavao dobiti moju pažnju', započinje svoju priču Vander Leahy.

'Muškarac se naime okrenuo prema meni te gestikulirao da imam, po njegovom mišljenju, lijepe grudi. Da. Ljigavo. On je to napravio nekoliko puta kako bi bio siguran da sam dobila poruku. Kada je 'rekao' što je imao, odjurio je.'

Vander Leahy je dodala da je poslije tog incident nekoliko dana bila bijesna te da ju je najviše razljutilo to što je taj muškarac veći dio svog života proveo kao ljigavac. 'Ono što me dodatno ljuti je činjenica da će mnogi ovo pročitati i pomisliti da sam preosjetljiva te da neće htjeti prekoriti vozača koji me izvrijeđao.'

Manekenka je dalje navela da joj se susret s, kako ga zove, Ljigavim Muškim Vozačem, dogodio u SAD te da ona smatra da takvo ponašanje može eskalirati do ozbiljnijih napada.

Tada je s čitateljima news.com.au-a podijelila što joj se dogodilo tijekom boravka u svojoj domovini.

'U Australiji svaka peta žena u jednom trenutku u svom životu biva seksualno zlostavljana. Meni se to dogodilo u vlaku usred bijela dana. Stranac mi se približio, podigao mi je suknju i počemo me milovati po p****', rekla je Vander Leahy.

'Znate što je bilo najšokantnije. Nisam napravila ništa. Nisam pokušala dobiti ničiju pažnju. Nisam imala volje praviti buku. Kada su se vrata otvorila izašla sam. Nisam ni pogledala iza sebe. Zašto. Zbog toga što djevojke odgajamo da budu 'dobre'.'

Vander Leahy tvrdi da je dio problema to što se djevojke uči da ne budu nepristojne, da ne naređuju, ne budu teške i da ne budu kučke.

'Sada kada sam na pragu 30-ih više jednostavno ne mogu tolerirati stvari koje sam možda tolerirala kada sam bila mlađa. Manje sam 'dobra djevojka', a više sam 'neugodna žena'. Ne mogu se više kurtoazno nasmijati kada neki muškarac napravi nešto ljigavo', rekla je manekenka.

'Rado ću im reći da odj*** kada mi ne iskažu poštovanje.'

Vander Leahy je na kraju ustvrdila da je potrebno promijeniti odgojne metode, ali ne žena, već muškaraca. 'Znam da nisu svi muškarci skloni pipanju nepoznatih žena u vlaku, ali ih je previše koji sa strane gledaju dok žene trpe zlostavljanje', rekla je.

'Vjerujem da će poticanje muškaraca da se usprotive uobičajenom 'muškom' ponašanju biti najbolje oružje u našoj bitki za boljim životom bez zlostavljanja. Zadala sam si stoga cilj. Reći ću svim muškarcima koje poznajem da prestanu na žene gledati kao na predmete koji su ovdje samo da bi ih seksualno zadovoljili.'

'Možda tada više nećemo morati birati svoje borbe i možda ćemo steći saveznike u borbi protiv šovinističkih svinja', zaključila je Vander Leahy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:52