RAJSKA OAZA KRAJ OCEANA

MAR-A-LAGO Trump se uz pomoć nevjerojatnog trika domogao raskošnog imanja sa 58 soba i 33 kupaonice po deset puta manjoj cijeni od tržišne

 REUTERS

Trebala je to biti mirna večera dvojice svjetskih moćnika, japanskog premijera Shinzo Abea i američkog predsjednika Donalda Trumpa. Koja je potpuno neočekivano - što se može mirno staviti na dušu tajnim službama, koje nisu o tome izvijestile nijednog od njih ili oni te informacije nisu dobili (Trump ih možda nije ni pročitao) - prekinuta viješću da je sjevernokorejski diktator uspješno ispalio balističku raketu koja ima domet do Japana, a možda čak i do američke obale.

Potom se mirna večera pretvorila u kaos, svaki od dvojice primio se telefona, nastala je strka u nekim djelićima slična onoj 11. rujna 2001. godine. Samo ovaj se put sve to događalo pred drugim gostima u Trumpovu imanju na Floridi, Mar-a-Lagu, sad već poznatom kao “Bijela kuća na jugu”.

Mirna povijest

Naime, Trump svaki svoj vikend provodi u tom luksuznom kompleksu, koji, kao i svaka takva građevina, ima svoju zanimljivu povijest. Sagraditi ga je odlučila Marjorie Merriweather Post, poznata kao “kraljica pahuljica”, jasno ne snježnih, već onih koje Amerikanci kao po zapovijedi jedu za doručak (možda zato da bi napakostili svojim bivšim kolonijalnim vladarima koji su poznati po doručku koji obvezatno sadržava kobasicu i grah).

Kad je navršila 27 godina, umro joj je otac i ona je postala vlasnica snažno rastuće obiteljske kompanije Postum Cereal, osnovane 1895. godine, te je postala najbogatijom ženom u SAD-u. Imala je 250 milijuna dolara, što je i danas respektabilna svota. Stoga je odlučila dio tog novca investirati u gradnju imanja u Palm Beachu na Floridi, koje bi bilo zimska rezidencija američkih predsjednika i stranih uglednika. No, američki su predsjednici shvatili da im birači ne bi pozitivno ocijenili da se ondje odmaraju pa od F. D Roosevelta do Baracka Obame nisu to činili. Osim toga, imaju na raspolaganju Camp David u kojem sigurno nije neugodno, a sve predsjedniku potrebno je već ondje.

Cijena sitnica

I tako je od 1924. do 1927. godine sagrađen Mar-a-Lago (španjolski, more do jezera). Marjorie Merriweather Post umire 1973. godine i tada su mnogi bacili oko na taj biser, a među njima je bio i newyorški nekretninski milijunaš Donald Trump. Naime, vlada je brzo shvatila da bi joj održavanje tog objekta bilo preskupo, vratila ga je obitelji Post i počela je tržišna utrka. Vlasnici su ga nudili za 20 milijuna. Trump je snažno zagrizao, ali obitelji Post se nije sviđao pa su odbili njegovu ponudu od 15 milijuna dolara početkom 1980-ih. A onda se današnji predsjednik poslužio, kako bi rekla njegova sadašnja savjetnica Kellyanne Conway, “alternativnim činjenicama”. Jednostavnije, lagao je. Poručio je obitelji Post (možda odatle i njegova sadašnja mržnja prema novinama The Washington Posta) da je kupio zemljište između kompleksa i oceana i da će ondje sagraditi kuću koja će zakloniti Mar-a-Lago. Postovi očito nisu bili previše zainteresirani za kompleks jer nisu provjerili stvarne činjenice pa su se uplašili da će cijena imanju znatno pasti i prodali su ga Trumpu za osam milijuna dolara.

Od 1985.

On je tek nakon toga kupio taj komad zemljišta do oceana, da netko ne iskoristi njegovo oružje protiv njega. I tako je od prosinca 1985. godine on vlasnik Mar-e-Laga. Odmah se upustio u obnovu, dodao je dvoranu za balove od 1900 četvornih metara uz postojećih 58 spavaćih soba, 33 kupaonice i 8,8 metara dug stol za objedovanje, koji je sagrađen od čistog mramora, po zahtjevu prve vlasnice Marjorie Merriweather Post, a stigao je iz Genove. Tu je i 36.000 antiknih španjolskih keramičkih pločica i flamanske tapiserije iz XVI. stoljeća. Za unutarnje uređenje bio je zadužen dizajner teatra doveden samo za tu svrhu iz Venecije.

Sredinom 1990-ih Trump se našao u financijskim problemima te je bio planirao prodati Mar-e-Lago u dijelovima i tako zaraditi, ali je na noge skočila lokalna zajednica te mu zaprijetila. Onda se on dosjetio jadu: imanje je pretvorio u klub koji je, za razliku od ostalih na Floridi, u članstvo primao crnce, Židove, homoseksualce i sve koji su željeli biti viđeni. Ubrzo postaje prestižnim mjestom, ondje su pjevali Céline Dion i Billy Joel, a Jennifer Lopez je, proširen je trač, ondje vodila ljubav sa Seanom Combsom (Puff Daddy) na otvorenom. Nema slika, ne guglajte.

Vizionar

Čim je Trump postao predsjednikom, odmah je udvostručio članarinu na 200.000 dolara: broj članova se nije smanjio, ima ih oko 500. Vrijednost imanja sada se procjenjuje na 200 milijuna dolara, na što utječe i ogromna količina zlata koja je iskorištena u ukrašavanju cijelog kompleksa. I, kako s razumljivom razinom zločestoće pišu novinari koji su bili unutra, biblioteke izrađene od engleskog hrasta s brojnim raritetnim knjigama “koje nisu izvučene s polica od trenutka kad su na njih stavljene”. Svoj toj raskoši svoj je kičasti doprinos dao, jasno, i Trump, među ostalim i portretom koji se zove: “Vizionar”. I mora se priznati da je bio u pravu. Jedino je on imao viziju da će postati predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:52