IZBORI U FRANCUSKOJ

MARINE LE PEN SE POVLAČI S MJESTA PREDSJEDNICE NACIONALNE FRONTE 'Ovo je samo privremeno' POVLAČI SE I PORAŽENI FILLON 'Odustajem od politike'

Marine Le Pen i Francois Fillon
 Beonit Tessier / Pascal Rossignol / Reuters

Francuski konzervativni predsjednički kandidat Francois Fillon, koji u nedjelju nije uspio ući u drugi krug izbora, u ponedjeljak je objavio kako odustaje od bilo kakve istaknute uloge u svojoj stranci uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju u lipnju.

Fillon je 63-godišnji bivši premijer koji je slovio kao favorit za budućeg francuskog predsjednika do kraja siječnja ove godine, kad su u javnost izašle optužbe da je svojoj supruzi i djeci plaćao javni novac za fiktivne poslove.

Te su afere uništile njegov kredibilitet, pogotovo zato što je predlagao implementaciju šok terapije kroz rezove u državnom sektoru i radničkim pravima.

Fillon je stavljen pod službenu istragu, no odbijao je pritisak unutar svoje stranke da odustane od svoje kandidature kao što je obećao. Na kraju je u prvom krugu izbora završio treći s manje od 20 posto glasova.

U izjavi koju je dao nakon sastanka republikanskog vodstva, Fillon je naglasio kako su parlamentarni izbori idući izazov za njegovu stranku i da je siguran da će ona na njima dobro proći, no da on na njima neće sudjelovati.

- Ova borba je sada u vašim rukama - poručio je stranačkim kolegama.

- Više nemam vjerodostojnost za borbu na vašoj strani - dodao je taj francuski političar, koji je i dalje pod istragom zbog zloupotrebe sredstava poreznih obveznika.

Inače, u ponedjeljak je stigla i vijest da se Marine Le Pen, koja je prošla u drugi krug izbora, odlučila privremeno povući s mjesta predsjednice Nacionalne fronte. Zasad nema detaljnijeg pojašnjenja te njezine odluke, ali pretpostavlja se da se želi koncentrirati na kampanju u drugom krugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:30