ANALIZA WSJ-a

Mašu ruskim zastavama, plešu uz domoljubne pjesme... Kako Rusija pokušava preodgojiti ukrajinsku djecu

Seriju fotografija i videozapisa iz Rusije i okupiranih ukrajinskih regija koje prikazuju nastavu u školama analizirali su novinari WSJ-a

Škola u Melitopolju, pod okupacijom Rusije

 Ria Novosti/Sputnik/Profimedia/Ria Novosti/sputnik/profimedia

Seriju fotografija i videozapisa iz Rusije i okupiranih ukrajinskih regija koje prikazuju nastavu u školama analizirali su novinari Wall Street Journala.

Prikazuju ukrajinsku djecu kako mašu ruskim zastavama, uče rusku povijesti i plešu uz domoljubne ruske pjesme, a novinar Ian Lovett pokušao je objasniti što se krije iza napora Kremlja da preodgoji ukrajinsku djecu.

Ustvrdio je da Rusija pokušava integrirati četiri djelomično okupirane regije u svoj obrazovni, pravni i ekonomski sustav, otkako je predsjednik Vladimir Putin prošle godine proglasio aneksiju četiri regije te ističe da je edukacija ključna metoda u tim naporima.

- Oni žele ukrajinskoj djeci dati ruski identitet, tvrdi Ian Lovett.

Fotografije u službenim glasilima prikazuju da djeca uče rusku himnu, slave Dan znanosti u Rusiji i crtaju anketirani poluotok Krim u ruskim zastavama na satu likovnog. Kurikulum koji se nameće djeci je vrlo proruski nastrojen.

Ian Lovett razgovarao je s učiteljima te roditeljima čija su djeca pohađala ruske škole u regijama koje je ukrajinska vojska povratila od ruskih snaga. Rekli su da je sve o Ukrajini i njezinoj povijesti izbačeno iz kurikuluma.

Ispričali su da se svako jutro u nekim razredima slušala ruska himna. Nastava se predavala isključivo na ruskom jeziku. U nekim školama mogao se pohađati sat ukrajinskog, ali samo kao strani jezik.

image

Škola u Melitopolju, pod okupacijom Rusije

Ria Novosti/Sputnik/Profimedia/Ria Novosti/sputnik/profimedia

U regiji Harkiv pronađen je dokument koji govori o ciljevima općeg srednjeg obrazovanja, a kao jedan od ciljeva navodi se stvaranje ruskog građanskog identiteta među učenicima.

Napori Moskve da rusificira ukrajinske učenike također su zabilježeni u izvješću Sveučilišta Yalea u kojemu se navodi da su identificirana najmanje 43 kampa i drugih vrsta objekata u kojima se drže ukrajinska djeca na lokacijama u Krimu i u Rusiji, a primarni je cilj političke preodgoj djece.

Pritom su naveli da su djeca dio sustavne mreže velikih razmjera kojima upravlja Moskva. U izvješću se navodi kako je sve više dokaza da Kremlj želi potisnuti i uništiti ukrajinski identitet, povijest i kulturu.

Kako je rekao novinar WSJ-a, škole na okupiranim područjima također imaju cilj pretvoriti male Ukrajince u rusku djecu.

- Mislim da se nadaju da kroz jednu generaciju više neće biti Ukrajinaca protiv kojih bi mogli ratovati.

Moskva niječe prisilni transfer ukrajinske djece, unatoč mnoštva fotografija koje prikazuju ukrajinsku siročad kako stižu u Rusiju Također niječu da postoji poseban program za rusifikaciju takve djece.

Na jednoj od fotografija učenici su formirali zvijezdu na školskom dvorištu, a u sredini dva učenika drže rusku zastavu u prigodi obilježavanja ruskog blagdana Dan branitelja domovine. Fotografije svjedoče i o pismima koje ukrajinska djeca šalju ruskim vojnicima na bojišnicu. Na jednoj slici je nacrtan tenk i ruska zastava, a učenik u poruci vojnicima želi ‘zdravlje, snagu, uspjeh i pobjedu‘.

Od početka invazije u školama diljem Rusije stavljen je naglasak na domoljublje u kurikulumu, no posljedice za ukrajinsku djecu u okupiranim područjima mogle bi biti dalekosežne, tvrdi novinar WSJ-a.

Čak i ako okupacija ukrajinskih regija ne potraje dulje od godinu dana, ostavit će veliki utjecaj na način kako ukrajinska djeca razmišljaju o Rusiji, tvrdi Lovett.

Videoprilog novinara WSJ-a Iana Lovetta možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:48