POSLJEDICE POŽARA

Materijalna šteta na širokobriješkoj gimnaziji veća od pola milijuna eura

Policija je provela očevid, dok je tužiteljsko naložilo više vještačenja kako bi se utvrdilo što je izazvalo požar
 Screenshot: Jabuka.tv/Youtube

Zbog posljedica požara, urušavanja dijela stropa te korištenja velike količine vode u gašenju požara učenici glasovite gimnazije u Širokom Brijegu nastavu će nastaviti pohađati u drugim školama, dok prve procjene govore da šteta iznosi iznad pola milijuna eura.

Do izbijanja požara u zgradi Gimnazije došlo je u ponedjeljak za vrijeme posljednjeg školskog sata oko 19.00 sati, nakon čega su svi učenici evakuirani. Izgorio je dio krova, te se strop urušio u hodnik na posljednjem katu ove srednjoškolske ustanove. Gasitelji su uspjeli obuzdati vatrenu stihiju tek oko ponoći te su dežurali cijelu noć na mjestu nesreće.

Materijalna šteta nastala je i zbog velike količine vode koja se koristila za gašenje požara.

Svejedno, uprava škole je zajedno s profesorima i učenicima uspjela spasiti svu dokumentaciju, arhivu i dnevnike te veći dio računala.

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) Daniela Perić izjavila je kako učenici neće pohađati nastavu dva dana, te da se u školske klupe vraćaju u četvrtak ali u dvjema osnovnim školama.

Policija je provela očevid, dok je tužiteljsko naložilo više vještačenja kako bi se utvrdilo što je izazvalo požar.

Službeno povjerenstvo za procjenu štete sutra započinje s radom, no prve procjene govore da ona iznosi najmanje pola milijuna eura.

Širokobriješka Gimnazija osnovana je odlukom Hercegovačke franjevačke provincije u školskoj godini 1889./90 kada je upisan prvi razred gimnazije. U više od stoljeća postojanja iznjedrila je brojne uglednike, javne i znanstvene djelatnike. Njezin je rad privremeno bio prekinut 1945. godine nakon što su komunističke vlasti pobile veliki broj franjevaca koji su na njoj bili profesori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:44