STRATEGIJA U AFGANISTANU

McChrystal: Dosta je borbi s talibanima

Ključno je oslabiti talibane i prisiliti ih da dođu za pregovarački stol prije nego saveznici počnu odustajati
 AFP

WASHINGTON - Kao vojniku, moj je osjećaj da je bilo dosta borbi - rekao je zapovjednik NATO-a u Afganistanu Stanley McChrystal u intervjuu za ugledni Financial Times uoči konferencije o Afganistanu, koja će se održati u četvrtak u Londonu.

Najvažnije od svega, najavio je mogućnost pregovora o miru s talibanima, ne isključujući opciju da se talibane uključi u buduću vladu.

Uloga svih Afganistanaca

- Trudimo se stvoriti uvjete koji će omogućiti ljudima da dođu do istinski pravednog rješenja o tome na koji bi način trebalo voditi afganistanski narod. Mislim da svi Afganistanci mogu imati ulogu ako se fokusiraju na budućnost, a ne na prošlost - poručio je.

Iako je priznao da skepticizam prema ratu raste, najavio je da bi se ove godine, zbog dolaska novih snaga, trebao dogoditi napredak. Novopridošli vojnici, tvrdi McChrystal, trebaju stvoriti “siguran teritorij” i oslabiti pobunjenike do te mjere da njihovi vođe prihvate neku vrstu dogovora s afganistanskom vladom. McChrystalove izjave na tragu su onih ministra obrane SAD-a Roberta Gatesa, koji je prošlog tjedna rekao da su talibani dio afganistanske “političke tkanine”.

- Mislim da je političko rješenje svih konflikata neizbježan ishod. Moj posao nije pružati maslinove grančice, već pomoći u uspostavljanju uvjeta gdje ljudi na pravim pozicijama imaju opcije za kretanje naprijed - objasnio je McChrystal.

Šef Centralnog zapovjedništva za regiju, general David Petraeus, je u intervjuu za londonski The Times također spomenuo da će ofenziva ići usporedo s inicijativama kojima se želi doprijeti do talibana. Dodao je i da postoji mogućnost da afganistanski dužnosnici održe razgovore pomirenja s talibanskim i pobunjeničkim vođama, možda i uz uključenje Pakistana. Najavio je tradicionalno “krvavo ljeto” za savezničke vojnike.

Zaokret u kampanji

Mogućnost da se rat, u koji prema najnovijim informacijama i Njemačka razmišlja poslati još 500 vojnika, završi tako da neki talibanski vođe dobiju vlast važan je zaokret u kampanji kojoj je bio cilj kazniti ih jer su dozvolili Osami bin Ladenu, da organizira napad na SAD 11. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 03:32