LAŽNO DIJAGNOSTICIRAO

Medicinski skandal: Kirurg nepotrebno odstranjivao dojke tisućama žena koje nisu bolovale od raka!

'Rekao mi je da, ako ne odem na operaciju, da ću dobiti rak dojke. Bila sam prestravljena i pristala'
 Thinkstock

BIRMINGHAM - Britanski kirurg Ian Paterson pod sumnjom je da je nepotrebno obavljao mastektomije na ženama kojima je lagao da boluju od opasnog raka dojke. Vjeruje se kako bi ukupan broj nepotrebno operiranih žena mogao biti veći i od tisuću.

Paterson, stručnjak za rak dojke, radio je u Birminghamu za Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) i u još četiri bolnice. Trenutno je pod istragom Glavnog liječničkog vijeća, a za njegov slučaj počela se zanimati i britanska policija.

Liječnička istraga, koja je još u tijeku, otkrila je kako je Paterson nepotrebno operirao najmanje 450 žena koje su imale ciste i izrasline nepovezane s rakom, ili benigne tumore koji se ne bi dalje širili. Svaku bi uvjerio kako joj je život u opasnosti te objasnio kako joj je potrebna hitna operacija.

Medicinski istražitelji sada posjećuju žrtve jednu po jednu, i obavještavaju ih kako su navjerojatnije bile izložene nepotrebnoj operaciji.

U odvojenom dijelu istrage ispostavilo se i kako je bez dopuštenja izvodio djelomične mastektomije na ženama koje jesu bolovale od raka. Koristio je svoju metodu ‘očuvanja dekoltea’, koja bi ostavljala dio tkiva dojke netaknut. Takva metodu britanski zavod za javno zdravstvo nikad nije odobrio, a vjeruje se kako povećava šanse za ponovno pojavljivanje tumore. U nekoliko slučajeva pacijentice bi dobile infekcije na šavovima takvih ‘parcijalnih mastektomija’.

Patersonu je 2007. godine zabranjeno vršiti takve operacije, a više od 700 pacijentica pozvane su u Nacionalnu zdravstvenu službu radi savjetovanja o daljoj terapiji.

Jane Seymour prošla je čak dvije nepotrebne operacije kod doktora Patersona. Pronašla je malu kvrgu u svojoj dojci 2006. i njen liječnik opće prakse preporučio joj je Patersona.

- Bio je vrlo šarmantan. Tako iskren, tako pun brige. Smjesta sam mu povjerovala i odlučila slušati njegov savjet, rekla je britanskim medijima.

- Rekao mi je da, ako ne odem na operaciju, da ću dobiti rak dojke. Bila sam prestravljena i pristala.

Kada su je obavijestili kako postoje ‘nepravilnosti’ u njenom liječenju, te kada je saznala da nikad nije imala rak niti je bila u opasnosti, ostala je u šoku. Njena kvrga bila je benigna i nestala bi sama od sebe.

- Dvije ozbiljne operacije i uklonjena dojka, zbog ničega. Bila sam izvan sebe od bijesa, sve kroz što sam prošla nije se trebalo ni desiti. Utjecalo je na cijelu moju obitelj. Sin mi j rekao da je bio u strahu za moje zdravlje svaki dan nakon moje prve operacije. To je bilo prije šest godina, rekla je Seymour.

Paterson je trenutno pod privremenom zabranom obavljanja zdravstvene djelatnosti, do zaključenja istrage. Službenici NHS-a ističu kako će od 3. prosinca ove godine biti uvedene nove procedure za kontrolu liječnika kako se ovakvi slučajevi ne bi mogli više ponoviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:28