TERORIZAM

Među žrtvama IS-ovih krvnika i ugledni Tunižanin koji je došao izvući sina iz IS-ovih redova

 / Reuters

Tuniske vlasti u srijedu su objavile da je jedna od žrtava masakra u zračnoj luci u Istanbulu i Fathi Bayoudh, bivši general tuniske vojske, ugledni profesor i liječnik. Nesretni Fathi nalazi se na popisu najmanje 41 ubijene osobe za čiju su smrt odgovorni samoubojice, pretpostavlja se pripadnici SIS-a, a sam njegov dolazak u Istanbul bio je povezan upravo s militantima Islamske države. Naime, čovjek je došao u najveći turski grad s ciljem da pokuša izbaviti svog sina iz zatvora u kojem je završio jer se u Siriji borio na strani džihadista.

Bayoudh je lani izgubio svaki kontakt sa svojim sinom, ali nakon nekog vremena lokalne vlasti su ga obavijestile da mu je sin primijećen u jednom od kampova za teroriste u Siriji. Iskusni bivši vojnik Bayoudh je uz pomoć tuniskih sigurnosnih službi uspio kontaktirati svog odmetnutog sina i na kraju ga uspio nagovoriti da pobjegne iz Sirije i preko Istanbula vrati se kući. Čak se sin uspio dogovoriti s tuniskim vlastima da će s njima surađivati i podijeliti sve informacije koje zna o teroristima. Međutim, plan je propao nakon što je bivši džihadist uhićen čim je prešao sirijsko-tursku granicu.

Ipak, Tunis i Turska su se ubrzo dogovorili oko izručenja, a Bayoudh stariji se poželio susresti sa sinom u istanbulskom zatvoru. Na kraju mu je plan propao zahvaljujući teroristima koji su ga ubili u zračnoj luci. Sreća u nesreći je bila ta što je i njegova supruga bila na poprištu terorističkog napada, ali je preživjela.

Inače, u napadu na aerodrom Atatürk 41 osoba je ubijena, a 239 ih je ranjeno. Trojica muškaraca napala su terminal za dolaske u utorak navečer. Trojica bombaša samoubojica otvorila su najprije nasumičnu vatru, a potom se raznijeli eksplozivom.

Među poginulima ima i 13 stranih državljana, petero iz Saudijske Arabije, dvoje iz Iraka te po jedan državljanin Tunisa (general Bayoudh), Uzbekistana, Kine, Irana, Ukrajine i Jordana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:06