NA POVIJESNOJ RAZINI

Megametropola u megaproblemu, grad je na rubu kolapsa, građani u očaju: ‘Nulti dan će stići već u lipnju!‘

Restrikcije pitke vode u Mexico Cityju već traju, a spremnici vode iz cisterni plaćaju se i do 100 dolara

Panorama Mexico Cityja

 Schoening/Imagebroker/Profimedia/Schoening/imagebroker/profimedia

Zbog iscrpljenih vodonosnika, neadekvatne infrastrukture, rasta broja stanovnika i klimatskih promjena, jedan od najvećih gradova na svijetu Mexico City na rubu je velike krize u opskrbi vodom, javlja CNN.

- Oko 60 posto vode u Mexico Cityju dolazi iz gradskog podzemnog vodonosnika, ali to je toliko previše iscpljeno da grad tone zastrašujućom brzinom. Riječ je o potonuću oko 20 inča godišnje, prema nedavnim istraživanjima – počinje analizu vodoopskrbnih problema meksičke prijestolnice ugledni američki medij. Dodaje kako grad, u kojem trenutno živi 22 milijuna stanovnika, manjak vode iz vlastitih izvora nadoknađuje pumpanjem iz okolnih izvora, ali u prijenosu dolazi do gubitaka od čak 40 posto. Mexico Cityju ne idu na ruku ni klimatske promjene uslijed kojih su kišni dani i suše s natprosječno visokim temperaturama sve dulje.

- Gusto naseljen Mexico City proteže se preko dna jezera na velikoj nadmorskoj visini, oko 7300 stopa iznad razine mora. Izgrađen je na tlu bogatom glinom, u koju sada tone. Sklon je potresima i vrlo je osjetljiv na klimatske promjene. To je možda jedno od posljednjih mjesta koje bi netko danas izabrao za izgradnju megagrada. Zbog neadekvatne infrastrukture, kišnica iz razdoblja velikih padalina ne obnavlja vodonosnike – nabraja CNN probleme meksičke prijestolnice čije vlasti u razdobljima izrazito visokih temperatura kakve trenutno vladaju u tom gradu, pribjegavaju redukcijama vode u slavinama i njezinom dovozu cisternama u gradske četvrti.

Spremnici života

Dio stanovnika Meksiko Cityja, poput CNN-ova sugovornika Alejandra Gomeza, koji nemaju spremnike za vodu koje bi napunili tekućinom iz cisterni, u dodatnom su problemu.

- Teško je, trebamo vodu, jer je neophodna za sve. Nestašice nisu neuobičajene u ovom dijelu grada, ali ovaj se put čini drugačijima. Trenutno imamo vruće vrijeme. Još je gore, stvari su kompliciranije – kazao je Gomez za spomenuti medij. Obitelj CNN-ova sugovornika vodu potrebnu za higijenu crpi hvatanjem tekućine iz kotlića u WC-u.

- U mome susjedstvu nekoliko obitelji pati od nedostatka vode već tjednima, a preostala su još četiri mjeseca da kiše počnu - rekao je Christian Domínguez Sarmiento, atmosferski znanstvenik s Nacionalnog autonomnog sveučilišta Meksika (UNAM).

Političari u Meksiku, primjećuje CNN, umanjuju svaki osjećaj krize, ali neki stručnjaci kažu da je situacija sada dosegla tako kritične razine da bi, upozorava isti izvor, Mexico City mogao skočiti prema "nultom danu" za nekoliko mjeseci u kojem će slavine presušiti u ogromnim dijelovima grada. U osvrtu na kapacitete vodni sustava Cutzamala, mreže rezervoara, crpnih stanica, kanala i tunela u okolici Mexico Cityja, CNN ističe kako Cutzamala opskrbljuje oko 25 posto vode koju koristi Meksička dolina, uključujući i glavni grad. U uvjetima teške suše, dodaje se, Cutzamala radi na oko 39 posto kapaciteta i ‘čami na povijesno najnižoj razini‘.

- To je gotovo polovica količine vode koju bismo trebali imati - kazala je Fabiola Sosa-Rodríguez, voditeljica odjela za ekonomski rast i okoliš na Metropolitanskom autonomnom sveučilištu u Mexico Cityju.

Cijena zatopljenja

Spomenuti medij podsjeća da je u listopadu prošle godine Conagua, nacionalna komisija za vodu, objavila da će ograničiti vodu iz Cutzamale za osam posto ‘kako bi osigurala opskrbu stanovništva pitkom vodom s obzirom na jaku sušu‘. Samo nekoliko tjedana kasnije, prema istome izvoru, meksički dužnosnici su značajno pooštrili restrikcije, smanjivši količinu vode koju sustav isporučuje za gotovo 25 posto, okrivljujući za to ekstremne vremenske uvjete. Prenosi se i apel Germána Artura Martíneza Santoya, glavnog direktora Conague za poduzimanje mjera kako bi se voda koju Cutzamala ima mogla distribuirati tijekom vremena i spriječilo da taj izvor nestane.

Razmatrajući vodoopskrbne scenarije za Mexico City u nadolazećim tjednima i mjesecima CNN polazi od podataka da oko 60 posto Meksika doživljava umjerenu do iznimnu sušu, dok je isti pokazatelj za Mexico City 90 posto površine grada u ozbiljnoj suši.

- Otprilike smo u sredini sušne sezone s održivim porastom temperature koji se očekuje do travnja ili svibnja - rekla je June Garcia-Becerra, docentica inženjerstva na Sveučilištu Northern British Columbia. Dugoročni trend globalnog zatopljenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem zuji u pozadini, komentira CNN, dodajući kako zatopljenje potiče dulje suše i žešće toplinske valove, kao i jače kiše kad stignu.

Nulti dan

Prošlog se ljeta u Meksiku moglo vidjeti brutalne toplinske valove koji su zahvatili velike dijelove zemlje, što je odnijelo najmanje 200 života, podsjeća spomenuti medij. Takvi toplinski valovi, dodaje se, bili bi gotovo nemogući bez klimatskih promjena, prema analizi znanstvenika. Lokalni mediji u Mexico Cityju, prenosi CNN, su početkom veljače naširoko izvijestili da je dužnosnik iz podružnice Conague rekao da bi bez značajne kiše ‘nulti dan‘ u opskrbi vodom mogao nastupiti već 26. lipnja ove godine. Vlasti, dodaje se, od tada pokušavaju uvjeriti stanovnike da neće biti nultog dana.

- Na konferenciji za novinare 14. veljače, meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador rekao je da je u tijeku rad na rješavanju problema s vodom. Gradonačelnik Mexico Cityja, Martí Batres Guadarrama, rekao je na nedavnoj tiskovnoj konferenciji da su izvješća o nultom danu lažne vijesti koje šire politički protivnici – napominje CNN, žaleći se da je Conagua odbila njihove zahtjeve za intervju i nije odgovorila na konkretna pitanja o izgledima za nulti dan.

Mexico City, kaže Sosa-Rodiguez za CNN, mogao bi ostati bez vode prije početka kišne sezone ako je nastavi koristiti na isti način. Vjerojatno je da ćemo se suočiti s nultim danom, dodala je sugovornica američke televizije.

Kolaps vodoopskrbnog sustava Cutzamale ne bi značio da cijeli Mexico City ostaje bez vode jer su, podsjeća CNN, neki dijelovi grada priključeni na druge sustave. No, zaključuje se, u scenariju ‘nultog dana‘ velika većina stanovnika ostala bi bez vode. Već sada, prema istome izvoru, neki dijelovi grada nemaju vode iz slavine i po dva tjedna pa se spremnik vode iz cisterni plaća i do 100 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:47