BIVŠI POTPREDSJEDNIK

Mike Pence: Donald Trump griješi u tome da sam mogao poništiti izbore 2020.

"Izbor predsjednika pripada američkom narodu, i samo američkom narodu. I iskreno, nema neameričkije ideje od pomisli da bi jedna osoba mogla izabrati američkog predsjednika"

Mike Pence, arhivska fotografija

 Brendan Smialowski/AFP

Bivši američki potpredsjednik Mike Pence u petak je u oštroj kritici svojeg bivšeg šefa rekao da je Donald Trump bio u krivu kad je mislio da je u Penceovoj moći promijeniti ishod predsjedničkih izbora 2020. za koje je Trump lažno tvrdio da su ukradeni.

Nakon što ga je Joe Biden pobijedio na izborima za američkog predsjednika u studenome 2020., republikanac Trump je u pokušaju da ostane na položaju izvršio pritisak na Pencea da blokira potvrdu rezultata predsjedničkih izbora u Kongresu dok predsjeda procesom 6. studenoga 2021.

Pence, lojalan Trumpu tijekom četiri godine njegova mandata, odlučio je ne blokirati potvrdu rezultata.

Otada je Trump je često omalovažavao Pencea, a u nedjelju je u najnovijoj izjavi rekao da je bivši potpredsjednik mogao "poništiti" izbore.

"Predsjednik Trump je u krivu", rekao je Pence u govoru The Federalist Society, konzervativnoj pravnoj organizaciji, u Lake Buena Visti na Floridi.

"Nisam imao pravo poništiti izbore", dodao je.

"Izbor predsjednika pripada američkom narodu, i samo američkom narodu. I iskreno, nema neameričkije ideje od pomisli da bi jedna osoba mogla izabrati američkog predsjednika", dodao je Pence.

Njegovi komentari predstavljaju najžešću kritiku Trumpa do sada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:32