NOVI PREDSJEDNIK

Milei će argentinskom kongresu poslati novi paket zakona: ‘Moramo promijeniti ekonomski model iz korijena‘

Milei je rekao da će predložiti ograničavanje mandata šefova sindikata, s kojima se sukobio

Javier Milei

 Juan Mabromata/Afp

Argentinski predsjednik Javier Milei najavio je u petak da će poslati novi paket zakona Kongresu, gotovo mjesec dana nakon što su zastupnici odbili njegov takozvani "omnibus zakon" kojim bi se provele sveobuhvatne reforme.

Milei je u govoru zastupnicima iznio nekoliko prijedloga iz novog paketa, koji se također čini opsežnim.

Milei je rekao da će predložiti ograničavanje mandata šefova sindikata, s kojima se taj libertarijanac sukobio.

Politički autsajder Milei preuzeo je dužnost u prosincu obećavajući da će "motornom pilom" razriješiti status quo u zemlji dok se nacija suočava s gospodarskom krizom.

Inflacija od preko 250%, koja je prethodila Mileiju, ali je porasla nakon što je u prosincu oštro devalvirao valutu pezo, podigla je razine siromaštva koje se približavaju 60%, podižući napetosti među radnicima i sindikatima te potičući nove štrajkove i prosvjede.

Milei je u petak rekao zastupnicima, da ne polaže velike nade u dogovor s oporbom te da će pokušati promijeniti politiku sa ili bez njihove podrške.

"Ako ne promijenimo ekonomski model iz korijena, onda Argentina nema budućnost", uzviknuo je Milei.

Dodao je da će poslati prijedlog zakona za kažnjavanje svakoga, uključujući predsjednika, ministra gospodarstva ili zastupnika, koji potpisuje financiranje fiskalnog deficita tiskanjem više novca.

Predsjednik je, često zastajkujući uz klicanje iz svog bloka, poručio Kongresu da će se, ako mu se suprotstave, suočiti s "drugačijom vrstom životinje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:03