MINISTAR O POGLAVLJU 23

MIRO KOVAČ 'Hrvatska nije ni velesila ni pudlica, ona suodlučuje kao članica EU'

 Damir Krajač/CROPIX

Mišljenje Europske komisije da ukidanje srbijanskog zakona o univerzalnoj nadležnosti koje traži Hrvatska nije uvjet za pregovore o poglavlju 23 izrađeno je lani za internu uporabu i njime ne treba zamarati hrvatsku javnost, rekao je u četvrtak ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

"Narodski rečeno: tresla se brda, rodio se miš", rekao je Kovač za Dnevnik Hrvatske televizije rekavši da se radi o starom dokumentu internog karaktera.

"Meni je zaista neugodno zamarati hrvatsku javnost nekakvim papirima za internu uporabu" koje je Europska komisija izradila ljeti 2015., kada je Europski parlament donio rezoluciju o Srbiji.

Iz non-papera koji je u četvrtak procurio u javnost vidljivo je da Europska komisija smatra da pitanje srbijanskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine ne treba biti uvjet za otvaranje pregovora u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava.

Ovakvo zakonodavstvo Srbije narušava dobrosusjedske odnose, rekao je Kovač i ponovio da Srbija ne može biti sudac i policajac u regiji.

Hrvatska je članica Europske unije, ona nije "ni velesila, ni pudlica". Hrvatska ima svoj glas, ona "suobličuje, suodlučuje" kao članica EU, rekao je Kovač.

Hrvatska "bdije" da zemlje kandidatkinje ispune uvjete, dodao je.

Hrvatska nije dala zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima EU sa Srbijom. Službeni Zagreb traži da Beograd ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine, osigura prava hrvatske manjine u Srbiji i ostvari punu suradnju s Haškim sudom.

Kovač je ponovio da će Hrvatska i dalje inzistirati na ispunjenju tih uvjeta i objasnio da prava hrvatske manjine u Srbiji ima dvije dimenzije, vladavine prava i izbora hrvatskih predstavnika u srbijanski parlament.

Ministar Kovač je proteklih dana višekratno ponavljao da Hrvatska želi proširenje Europske unije na jugoistočnu Europe, ali da je Srbija dužna ispuniti rečene uvjete.

"Moramo dokazati da smo kadri stabilizirati" susjedstvo i "želimo da naše susjedstvo bude kompatibilno" s EU, rekao je za HRT Kovač.

Bruxelles u non-paperu navodi da se pitanje univerzalne jurisdikcije treba riješiti kroz suradnju dviju država, kao i u svim slučajevima gdje se pojavljuje sukob nadležnosti.

Kovač je dodao da će posjetiti Srbiju nakon izbora koji se održavaju krajem travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 15:40