SRAMOTA NA TWITTERU

MISS AMERIKE JE PORIJEKLOM INDIJKA Rasistički komentari preplavili internet: 'Izabrali su muslimanku'

'Ako si Miss SAD-a onda trebaš biti Amerikanka', kaže jedan tweet
 AFP

Na 87. izboru za Miss Amerike 2014. godine pobijedila je 24-godišnja Nina Davauluri koja je predstavljala državu New York.

To je prva djevojka indijskog podrijetla koja je osvojila tu prestižnu titulu najljepše Amerikanke.

Njezin izbor izazvao je širom interneta val rasističkih komentara, prenosi američka mreža CNN. Čim je tijara u nedjelju navečer stavljena na glavu pobjednice Nine Davuluri lavina rasističkih tweetova krenula je.

"Ako si Miss SAD-a onda trebaš biti Amerikanka", kaže jedan tweet, drugi poručuje: "Izabrali su muslimanku za Miss. To je sigurno usrećilo Obamu, koji je možda i glasovao". "Kad će bjelkinja biti Miss Amerike?", pita se treći.

Komentarima protiv Davuluri se pridružila i konzervativna televizija Fox News koja tvrdi da su natjecateljice poput Miss Kansas izgubile samo zato što predstavljaju tradicionalne američke vrijednosti.

Umjesto u elegantnom izdanju Miss Kanzas se pojavila na natjecanju u maskirnoj odori i vojničkim čizmama s kršćanskim i militantnim tetovažama.

I njezina prethodnica libanonskog porijekla Rima Fakih koja je 2010. okrunjena kao Miss Amerike također je bila izložena valu rasističkih komentara kojima je dominiralo njezino povezivanje s militantnim Hezbollahom.

Na natjecanju u Atlantic Cytiju za titulu Miss America borile su se 53 djevojke - 50 nijih iz svake savezne države te još predstavnice okruga Columbia te Puerto Rica i Djevičanskih otoka.

Prva pratilja lijepe Nine je djevojka kineskog podrijetla Cristal Lee iz Kalifornije.

Nina Davuluri osvoijila je ček od 50 tisuća dolara koje će potrošiti na školovanje, a najljepša Amerikanka želi postati liječnica kao njen otac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 18:10