UBOJSTVO ĆURUVIJE

MISTERIJ ATENTATA NA NOVINARA Legija vjeruje da će ga Vučić osloboditi

Rade Marković pregovarao je u zatvoru sa savjetnikom Tomislava Nikolića i htio da mu smanje kaznu, a onda je uskočio Vučić

Prije dva mjeseca beogradski su mediji otkrili da je bivšeg šefa Državne bezbednosti (DB) Radu Markovića u zatvoru posjetio Oliver Antić, savjetnik srpskog predsjednika Tomislava Nikolića i predsjednik Komisije za pomilovanje.

Izbio je pravi skandal oko toga što predsjednikov savjetnik u jeku borbe protiv korupcije posjećuje vjerojatnog nalogodavca još mnogo nerasvijetljenih zločina Miloševićeva režima , a Nikolić je tvrdio da nema veze s tim. No, otkriveno je da je Antić nudio Markoviću slobodu u zamjenu za rasvjetljavanje ubojstva Slavka Ćuruvije: Komisija za istraživanje ubojstava novinara, kojoj je na čelu osnivač B92 Veran Matić, sredinom studenoga je priopćila kako je Radomir Marković u razgovoru s članom te Komisije rekao da mu je Nikolićev savjetnik garantirao da će iduće godine biti slobodan. Ako može biti oslobođen šef DB-a osuđen na 40 godina, zašto ne bi mogao biti slobodan i njegov podređeni Legija? Bez obzira na to što sada svi tvrde da zbog težine kazne, usprkos suradnji s tužiteljstvom, on ne može dobiti nikakve olakšice.

Legija svoje motive nije otkrio. On je 8. siječnja dao iskaz policiji o slučaju Ćuruvija. - Prošlo je vrijeme, sazrio sam i, evo, već deset godina u zatvoru - bilo je sve što je rekao.

Zatvorska kaza

I Blic dovodi u vezu Legijino priznanje s čudnim zatvorskim posjetom Nikolićeva savjetnika Radi Markoviću. Nakon što je Komisija za istraživanje ubojstava novinara otkrila da je Antić Markoviću obećao izlazak iz zatvora, Ulemeku je to bio signal da je bivši šef DB-a spreman još nešto priznati, nagađa Blic. Marković također izdržava 40 godina zatvora, za ubojstvo Ivana Stambolića i četiri člana Draškovićeve stranke na Ibarskoj magistrali.

U izvještaju člana Komisije koji je razgovarao s njim, piše da je Marković rekao da nije htio surađivati s policijom na slučaju Ćuruvija jer su s njim razgovarali niskorangirani policajci koji bi ga izigrali ako pomogne, a da on “zauzvrat ima čvrsta obećanja da će mu se pomoći i da će on izaći iduće godine na osnovi primjene zaštite zakonitosti ili pomilovanjem i da je o tome već razgovarao sa savjetnikom predsjednika Republike Oliverom Antićem”. Marković se tada žalio da su policajci vrlo bezobrazni prema njemu i ako mu se ne skinu s grbače, njegova supruga Ivančica preselit će se u Zagreb i 15 tajnih dosjea objaviti u europskim novinama, što će “imati veoma ozbiljne i nesagledive posljedice kako po njega tako i po državu”.

Rješenje slučaja

Oliver Antić je uskoro, nakon još jednog gafa, izbačen iz SNS-a, ali ga Nikolić nije htio maknuti s mjesta savjetnika. To je još jedan argument u korist tvrdnje da je Nikolić u sukobu s Aleksandrom Vučićem: umjesto da Nikolić izvede Markovića iz zatvora i riješi slučaj Ćuruvija, sada ga je riješio Vučić na suprotan način, uz pomoć Legije koji tereti Markovića.

U međuvremenu, izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da Srbija mora rasvijetliti sve zločine tajnih službi, pa tako i političku pozadinu ubojstva Zorana Đinđića.

Legija nije volio Radu Markovića

Pozivajući se na izvor iz istrage, beogradski je Blic jučer objavio da je Milorad Ulemek Legija pristao svjedočiti o ubojstvu Slavka Ćuruvije kako bi se osvetio Radi Markoviću zato što je bivši šef DB-a otkrio policiji da je Legija sudjelovao u ubojstvu Ivana Stambolića i atentatu na Vuka Draškovića u Budvi. Izvor Blica tvrdi da Legija, kao zapovjednik Jedinice za specijalne operacije službe Državne bezbednosti, nikad nije prihvatio Radu Markovića, kojega je Milošević stavio na čelo DB-a 1998., nego je ostao čovjek Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića, osnivača Crvenih beretki dok su sa Željkom Ražnatovićem Arkanom ratovali u istočnoj Slavoniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 17:50