JOŠ JEDAN OBRAT U NEVJEROJATNOJ PRIČI

MISTERIJ BOEINGA 777 Američki istražitelji: 'Netko je ručno isključio komunikacijske sustave'

Amerikanci zbog novih spoznaja o nestalom avionu kreću u pretragu Indijskog oceana
 AFP

NOVO 23:25 Pozivajući se na dva neimenovana izvora u američkoj administraciji, ABC News javlja da su dva komunikacijska sustava na nestalom Beoingu 777 isključena odvojeno. Jedan je ugašen u 1:07 sati u noći kada je avion nestao, dok je drugi isključen 14 minuta kasnije. Jedan od neimenovanih izvora navodi da letjelica stoga nije mogla nestati s radarskih zaslona zbog nekog općeg kvara.

ABC također javlja da američki istražitelji, koji su stigli u Maleziju, vjeruju da su spomenuti komunikacijski sustavi isključeni ručno.

Stručnjak za avijaciju John Nance za ABC kaže da je, pokaže li se ova tvrdnja istinitom, sve veća vjerojatnost da je avion nestao nečijom namjerom, a ne nesretnim slučajem.

Nešto ranije, američke su vlasti objavile da imaju indicije da se avion Malaysia Airlinesa srušio negdje u Indijski ocean, zbog čega su ondje poslali i jedan vojni brod kako bi pokušao locirati olupinu. Vlasti pritom nisu pojasnile na čemu se temelje spomenute indicije, ali iz nekoliko se izvora pojavila informacija da je letjelica satima nakon što je iščeznula s radara nastavila odašiljati elektroničke impulse prema komunikacijskim satelitima.

--------------------------

KUALA LUMPUR - Komunikacijski sateliti zabilježili su slabe elektroničke signale zrakoplova Malaysia Airlinesa nakon što je nestao u subotu, ali ti signali nisu dali informacije o tome kuda je letio taj zrakoplov i gdje je nestao, rekla su u četvrtak dva izvora bliska istrazi.

Ti signali daju naznake da su sustavi zrakoplova koji ukazuju na kvarove bili uključeni i spremni za komunikaciju sa satelitima u slučaju potrebe, ali veza nije mogla biti uspostavljena jer zrakoplovna tvrtka nije bila pretplaćena na tu razinu usluge satelitskog operatora.

Sustav odašilje takve signale otprilike jednom na sat, kažu izvori, ali se ne zna koliko je signala poslao zrakoplov nakon što ga je zračna kontrola izgubila vezu s njim.

Ova informacija, koju je objavila novinska agencija Reuters, ide u prilog ranijem izvješću Wall Street Journala, prema kojemu su iz motora letjelice elektronički impulsi odašiljani četiri sata nakon njezina nestanka s radarskih zaslona.

Spomenuto izvješće WSJ-a demantirao je malezijski ministar prometa Hishammuddin Hussein, tvrdeći da se s njim slažu i ljudi iz Rolls Roycea, koji je proizveo motore za nestali Boeing.

On također tvrdi da satelitske snimke triju ovećih bijelih objekata na površini Južnog kineskog mora, koje su u srijedu objavili kineski državni mediji, nemaju nikakve veze s avionom te da su fotografije u javnost puštene greškom.

S druge strane, kineski državni mediji i dalje tvrde da njihovi ratni brodovi nastavljaju plovidbu prema lokaciji objekata s fotografija.

ABC News pak javlja da je Pentagon odlučio proširiti svoju zonu pretrage te da će najmanje jedan vojni brod letjelicu pokušati pronaći u Indijskom oceanu. U poslijepodnevnim se satima službeno oglasila i Bijela kuća, koja tvrdi da Amerikanci imaju neke nove, ali nedorečene, informacije zbog kojih će krenuti u pretragu Indijskog oceana.

Washington Post je, pozivajući se na izvore u Bijeloj kući, objavio vrlo sličnu vijest onoj WSJ-ovoj o signalima koji su iz nestale letjelice dopirali čak četiri sata nakon nestanka s radara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 01:19