NAŠLI GA NA ATOLU

MISTERIJ NESTANKA PRVE AVIJATIČARKE U Mikroneziji pronađen dio zrakoplova kojim je letjela Amelia Earhart

Amelia Earhart bila je prva avijatičarka koja je pokušala obletjeti zemaljsku kuglu

Misterij nestanka slavne avijatičarke Amelije Earhart, koja je davne 1937. godine pokušala postati prva žena koja će zrakoplovom obići zemaljsku kuglu, možda je riješen.

Naime, stručnjaci proučavaju fotografiju zrakoplova kojim se Earhart otisnula na put u lipnju 1937. pokušavajući utvrditi je li komad olupine pronađen na jednom mikronezijskom atolu zapravo dio aviona nestale avijatičarke.

Uspjela prizemljiti avion

Riječ je o mogućem dokazu da se avion Amelije Earhart nije srušio u Pacifik nego da ga je uspjela prizemljiti na nenastanjeni atol, tada poznat kao otok Gardner, a danas Nikumaroro u arhipelagu Kiribatija. Forenzički stručnjaci uvećali su fotografiju aviona Electra koju je prije 77 godina snimio fotograf Miami Heralda dok se Amelia Earhart spremala na put prema Portoriku, etapi drugog pokušaja da obleti svijet.

Metalni predmet za koji se vjeruje da bi mogao biti dio njezina aviona pronađen je još 1991. na otoku Gardner.

Ako se ispostavi da je pretpostavka točna, to bi značilo da je Earhart umrla od gladi, bolesti ili žeđi, a ne, kako se dosad vjerovalo, u padu aviona u Pacifik.

Otrgnula se antena

Earhart je nestala početkom srpnja nakon što se radijska antena otrgnula od trupa njezina aviona nakon polijetanja s Papue Nove Gvineje u pravcu otoka Howland južno od Havaja.

Poginuo i navigator

Američka obalna straža čula je njezine pozive u pomoć 19 sati nakon polijetanja, dok je bila nad oceanom, očito izgubljena i očajno tražeći komad kopna na koji bi sletjela. Nakon toga joj se izgubio trag. S njom je bio i navigator Fred Noonan.

Teorija da su Amelia Earhart i Fred Noonan završili na spomenutom atolu nije nova, no većina istraživača ju je dosad odbacivala i vjerovala da se avion srušio u ocean.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:09