NOVI TRAG?

MISTERIJ SIRIJSKE PUTOVNICE PARIŠKOG BOMBAŠA Procurile nove informacije: pripadala je ubijenom pripadniku vojske Bašara al-Asada?

Identitet koji je naveden u sirijskoj putovnici pronađenoj uz jednog od počinitelja atentata u Parizu mogao bi odgovarati onome pripadnika sirijske vojske Bašara al-Asada, ubijenome prije par mjeseci, doznaje u utorak agencija France Presse od izvora bliskoj istrazi.

Ta putovnica glasi na ime Ahmada Mohammada, rođenog 10. rujna 1990. u Idlebu, na sjeverozapadu Sirije. Otkrivena je pored tijela jednog od džihadista koji se je raznio bombom u petak navečer u blizini stadiona Stade de France, u sjevernom dijelu Pariza.

Svi elementi ukazuju na to da bi mogla biti riječ o pripadniku vojske lojalne sirijskom predsjedniku, navodi izvor koji smatra da s obzirom na to postoje dvije hipoteze: ta je putovnica prepravljena ili je riječ o falsificiranom dokumentu s preuzetim identitetom.

Tu je putovnicu nosio migrant registriran 3. listopada na grčkom otoku Leros, kamo je stigao iz Turske.

Taj je migrant, čiji pravi identitet tek treba biti potvrđen, napustio je Grčku nepoznatog datuma i registriran je poslije nekoliko dana u Hrvatskoj.

Vezano uz slučaj te putovnice Njemačka je upozorila na moguće poteze Islamske države kojima ona želi "politizirati i radikalizirati pitanje izbjeglica u Europi".

Nakon što je pronađena ova putovnica koja je navodno pripadala izbjeglici čelnica ekstremne desnice u Francuskoj Marine le Pen zatražila je u ponedjeljak "trenutačnu obustavu prijema izbjeglica" u tu zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 19:04