PRVI PUT CIJELA ISTINA

MISTERIJ SMRTI FILMAŠA KOJI JE RADIO ZA CIA-u Odrezali mu ruke i ubili ga jer je otkrio pravi razlog američke invazije?

Američka invazija na Panamu imala je funkciju odvraćanja pozornosti sa špijunske operacije krađe inkriminirajućih fotografija koje je Noriega čuvao za potrebu ucjenjivanja američkih dužnosnika, tvrdi se u dokumentarcu
 YouTube

Slučaj sumnjive smrti Garyja Devorea, holivudskog scenarista čije je tijelo pronađeno u njegovom Ford Exploreru potopljenom u Kalifornijskom akvaduktu 1998. ponovno je došao pod pozornost javnosti s novim indicijama koje ukazuju da je radio za CIA-u u Panami. Naime, Daily Mail je imao uvid u novi dokumentarac koji daje temelj tezama koje su dosad bile smatrane teorijama zavjere o sumnjivoj smrti uglednog scenarista.

U dokumentarcu je i bivši dužnosnik Bijele kuće iz Reaganove i Bushove ere zaključio kako njegova smrt ima oznake zataškavanja.

Naime, na dan sumnjive pogibije Devore je upravo dovršio svoj novi filmski scenarij u kojem se bavio pravim razlogom američke invazije na Panamu 1989. godine. Naime, producent novog dokumentarca Pisac bez ruku tvrdi da je Devore prilikom rada na scenariju istraživao navode kako je general Manuel Noriega imao cijelu kolekciju snimki seksa koja obuhvaća visokopozicionirane američke dužnosnike, a koje su snimljene u Norieginoj kući u Panami, gdje je diktator častio diplomate alkoholom, drogama, te lijepim djevojkama i mladićima.

Prema mišljenju producenta dr. Matthewa Alforda, američka invazija na Panamu imala je funkciju odvraćanja pozornosti sa špijunske operacije krađe inkriminirajućih fotografija koje je Noriega čuvao za potrebu ucjenjivanja Amerikanaca.

Američka invazija na Panamu 1989. - odvraćanje pažnje s operacije CIA-e? (foto: Wikipedia)

U noći 28. lipnja 1997. godine Devore se posljednji put javio supruzi na putu kući, kada joj je javio da je dovršio scenarij, a sav je materijal nosio sa sobom na laptopu. Kada su istražitelji konačno pronašli njegovo tijelo, od laptopa nije bilo ni traga ni glasa, nije bilo pištolja kojeg je držao ispod sjedala, a Devoreovom tijelu nedostajale su ruke. Još neobičnije, mrtvozornik je utvrdio kako su ljudske ruke pronađene u Devoreovom automobilu stare oko dvije stotine godina!

Nekadašnji vozač kamiona Gary Devore se vrlo brzo probio u holivudskim krugovima - bio je prijatelj Arnolda Schwarzeneggera , kum na vjenčanju Tommy Lee Jonesa, a jedno je vrijeme hodao s Janet Jackson.

Kao scenarist, potpisao je filmove 'Psi rata', 'Raw Deal' i 'Vremenski policajci' te je u vrijeme smrti radio na svom redateljskom prvijencu 'The Big Steal' ('Velika pljačka'?. Taj je film, prema prvoj verziji scenarija, govorio o američkim operativcima koji pljačkaju banku u Panami kako ni prikrili "nešto mnogo ozbiljnije".

U tjedan dana od njegovog nestanka njegov dom u Santa Barbari, gdje je živio sa suprugom Wendy, obišla je cijela horda agenata FBI-a, CIA-e, NSA i Ministarstva obrane. Nakon toga svi podaci s njegovog računala bili su izbrisani i nestao je sav preostali materijal koji je Devore koristio prilikom istraživanja za pisanje svog scenarija.

No, prema riječima Wendy Devore, čudne su se stvari događale u mjesecima uoči nestanka njezinog supruga, jer je jedan čovjek stalno zvao na njihov kućni telefon. Kada su se vjenčali, Devore je upozorio svoju suprugu da će ga često zvati razni ljudi iz vladinih agencija, te joj je rekao da ignorira te pozive. Ona se već naviknula da mu prenosi tko ga je zvao ili da pozivateljima odgovara kako njenog supruga nema kod kuće. Ipak, slutila je da njen suprug ima posla sa CIA-om. Prisjetila se tako da je nekoliko puta rekao kako ide razgledavati lokacije za snimanje filmova, ali je ustvari išao s operativcima CIA-e, čak i u Panamu nekoliko puta.

Nakon njegovog nestanka Wendy je, dapače, postala uvjerena da je njen suprug vodio dvostruki život. Posljednjih 18 godina bezuspješno je tražila uvid u povjerljivo izvješće o njegovom nestanku.

Automobil Garyja Devorea u kojem je pronađeno njegov tijelo bez ruku (foto: YouTube)

Mnogi detalji vezani uz smrt Garyja Devora pobuđuju sumnju. Primjerice, njegovo je tijelo pronađeno vezano u pozopljenom automobilu, iako svi koji su ga poznavali tvrde da se ovaj bivši profesionalni vozač kamiona nikada nije vezivao. Također, novčanik mu je bio u stražnjem džepu, gdje ga inače nije držao. Usto, svjetla njegovog automobila su pronađena isključena, iako je prema službenoj verziji istrage sletio s ceste usred noći, te je potpuno nevjerojatno da bi vozio bez svjetala.

Nakon njegovog nestanka istražitelji su pretražili cijeli put kojim se kretao, na autocesti broj 14 južno od pustinje Mojave, i područje oko toga, ali nisu ništa pronašli, unatoč praćenju signala mobitela. Neobično je da je rješenje ponudio jedan detektiv amater, Douglas Crawford, koji je imao "osjećaj" da bi se Devore mogao nalaziti na dnu vodospremnika. Iako je to područje već jednom bilo pretraženo, ovog puta su na tom mjestu doista pronašli tijelo nestalog scenarista.

Dokumentarac i knjiga 'Writer With No Hands' bit će objavljeni u rujnu ove godine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 14:52