SMRT TROVANJEM

MISTERIJ SMRTI KIM JONG-UNOVA BRATA Malezijci uhitili sumnjivca s putovnicom Sjeverne Koreje, u Pjongjangu bijesni jer im ne daju tijelo Kim Jong-nama

Kim Jong-nam i Kim Jong-un
 KCNA / Reuters

Malezijska policija priopćila je u subotu da je uhitila Sjevernokorejca povezanog s ubojstvom polubrata sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, dok diplomatski spor oko predaje njegova tijela sve više jača.

Kim Jong-nam umro je ovaj tjedan nakon napada u međunarodnoj zračnoj luci u Kuala Lumpuru, za koji se sumnja da je bilo trovanje otrovom brzog djelovanja.

Južnokorejski i američki dužnosnici rekli su da su ga ubili sjevernokorejski agenti.

Malezijska policija je priopćila da je zadnje uhićenje povezano s tim ubojstvom bilo u petak navečer, a osumnjičeni je identificiran kao Ri Jong-chol, rođen 6. svibnja 1970.

"Osumnjičen je da je upleten u ubojstvo sjevernokorejskog muškarca", navodi se u priopćenju.

Dvije osumnjičene žene, jedna Indonežanka, a druga s vijetnamskom putovnicom, uhićene su prije toga, a Malezijac je pritvoren. U bijegu su još najmanje tri osumnjičene osobe, naveli su vladini izvori.

Kim Jong-nam, najstariji sin sjevernokorejskog vođe Kim Jong-ila, javno je kritizirao dinastiju zbog kontrole koju provodi u izoliranoj nuklearno naoružanoj Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja priopćila je u subotu da će kategorički odbaciti rezultate obdukcije provedene u Maleziji i optužila je Maleziju za "zavjeru s vanjskim silama", pritom vjerojatno misleći na Južnu Koreju.

Pjongjang je zatražio u petak navečer da se tijelo Kim Jong-nama odmah preda, a ranije je pokušao uvjeriti malezijske vlasti da ne provode obdukciju.

"Malezijska strana provela je obdukciju bez našeg dopuštenja i nazočnosti", rekao je novinarima sjevernokorejski veleposlanik Kang Chol ispred bolnice u kojoj se nalazi tijelo Kim Jong-nama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:21