BROJNE TEORIJE

Misterij smrti palestinskog vođe: Jaser Arafat otrovan radioaktivnim polonijem? Udovica zatražila ekshumaciju

 Wikipedia

Pokojni palestinski vođa Jaser Arafat možda je otrovan radioaktivnim polonijem-210, objavila je panarapska medijska kuća Al-Jazeera navodeći kako su najnoviji testovi provedeni na odjeći pokojnog palestinskog vođe u jednom švicarskom laboratoriju pokazali prisustvo 'značajnih' količina tog radioaktivnog otrovnog elementa.

Time je misterij koji okružuje Arafatovu smrt nakon dugogodišnjih spekulacija dobio novi zaokret.

Jaser Arafat razbolio se u listopadu 2004. i iz Ramalaha na Zapadnoj obali prebačen je u parišku bolnicu gdje je pao u komu i umro u studenom. Liječnička ispitivanja nisu uspjela pronaći očite tragove trovanja, a glasine su se množile, među ostalima, da je umro od raka, ciroze jetre pa čak i da je bio zaražen virusom HIV-a.

Nikad nije dan konačan odgovor na pitanje o uzroku smrti iako su arapski mediji i komentatori napadali izraelsku vladu, tada na čelu s Arielom Sharonom, za njegovu likvidaciju.

Al-Jazeera je proteklih devet mjeeci provela novu istragu o njegovoj smrti. Od Arafatove udovice dobila je njegove osobne stvari poput četkice za zube, odjeće i legendarne marame i poslala ih na analizu u švicarski Lausanne. Četkica, odjeća i druge stvari imale su tragove njegove krvi, sline, mokraće i znoja.

Testovi koji su provedeni pokazali su da se u njegovu tijelu nalazila velika količina polonija-210, kojim je u Londonu 2006. otrovan bivši agent KGB-a, Aleksandr Litvinenko. - Mogu potvrditi da smo izmjerili neobjašnjive povećane količine polonija-210 u Arafatovim stvarima, izjavio je doktor Francois Bochud, direktor švicarskog instituta. Arafatova udovica zatražila je ekshumaciju njegova tijela kako bi se provjerila mogućnost trovanja u trenutku smrti 75-godišnjeg palestinskog vođe.

Izraelski dnevnik Haaretz objavio je kako se proteklog vikenda o slučaju oglasio liječnik koji je uz Arafata bio 18 godina. Ashraf al-Kurdi izjavio je kako je Arafatova ‘krv bila zaražena HIV-om’, no kako nije umro od AIDS-a. - To se dogodilo nešto prije njegove smrti, no Arafat je umro od trovanja.

Za simptome koje je imao svaki bi vam liječnik rekao da je trovanje, izjavio je al-Kurdi. Dodao je kako je Arafatova smrt sumnjiva iz više aspekata te kako on, za razliku od prethodnih godina, nije pozvan kad je Arafatu pozlilo i kako mu nije dopušten pristup Arafatovu tijelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:20