ŠTO SE DOGODILO?

MISTERIJ SMRTI RUSKOG VOJNIKA U SIRIJI Obitelj izvan sebe: 'Država tvrdi da se Vadim objesio, a tijelomu je unakaženo modricama i ubodima...'

'Svi u našem selu znaju da je Vadim vesela i optimistična osoba, nikad ni pomislio ne bi na suicid'
 Facebook, AFP

Rusko ministarstvo obrane u utorak je potvrdilo vijest da je jedan njihov vojnik u Siriji izgubio život. Međutim, mladi Vadim Kostenko (19) nije izgubio život u borbama, već se ubio zbog prekida s djevojkom. Ministarstvo je do tog zaključka došlo analizirajući poruke na mobitelu nesretnog mladića. Cijeli događaj se zbio u ruskoj vojnoj bazi kod Latakije.

No, Vadimovi roditelji ne žele ni pomisliti da se njihov voljeni sin ubio. Dapače, kad je njegovo tijelo stiglo natrag u Rusiju, Kostenkovi su sto posto bili uvjereni da se Vadimu dogodilo nešto drugo. U razgovoru za ruski dnevnik Novaja Gazeta njegov ujak je otkrio da je Vadimovo tijelo bilo puno masnica, da mu je čeljust bila slomljena, lubanja napuknuta i da je primijetio ubodne rane na području trbuha.

- Svi u našem selu znaju da je Vadim vesela i optimistična osoba koja nikada ne bi pomislila na samoubojstvo. Njegovi prijatelji su mi rekli da ih je Vadim zvao noć prije smrti i poručio im da se za par tjedana vraća kući. Svi mještani znaju da je službena verzija Vadimove smrti jednostavno - neodrživa.

Kostenko je prvi ruski vojnik koji je izgubio život nakon početka Putinove intervencije u Siriji.

- Nikada neću povjerovati u verziju priče da se Vadim ubio. Pričali smo baš svaki dan, ponekad i po sat vremena. Nekoliko sati prije smrti zvučao je sretno i veselo, nije se prestajao smijati - rekla je majka Svetlana za Reuters.

Kostenko je umro još u subotu, ali vijest je potvrđena tek u utorak. Naime, grupa blogera preko društvenih mreža shvatila je da se nešto događa, a samu potvrdu nemilog događaja dobili su nakon što su kontaktirali Vadimovu obitelj. To je zapravo natjeralo rusko ministarstvo obrane da reagira. U srijedu su u Moskvi tvrdili da je slučaj još pod istragom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 10:25