TAJNA ZNAČENJA

MISTERIOZNI KRUGOVI U PUSTINJI Nove fotografije velikih kamenih zidova u Jordanu bi mogle otkriti tajnu njihovog nastanka?

Nove fotografije iz zraka bi mogle otkriti tajnu velikih kamenih krugova na Bliskom istoku koji su desetljećima zbunjivali arheologe.

Fotografije prikazuju 11 antiknih 'Velikih krugova' promjera oko 400 metara koji se nalaze u jordanskoj pustinji.

Krugovi su prvi put primijećeni iz aviona početkom prošlog stoljeća, a dosad nije bilo istraživanja koja bi se ozbiljnije njima pozabavila. Vjeruje se da su krugovi stari barem 2.000 godina.

Istraživač David Kennedy je kazao da je njihova sličnost prevelika da bi bila slučajnost, ali njihova stvarna svrha nije poznata.

Postoji nada da bi ove nove snimke mogle pomoći u razotkrivanju tajne njihovog nastanka.

Svaki krug je izrađen uz pomoć niskog kamenog zida. Zid izvorno nije imao otvor kroz koji bi se moglo proći, pa bi ga se za ulazak u unutrašnjost kruga moralo preskočiti.

Pretpostavlja se da zid nije bio izgrađen kao prepreka za krda životinja, jer je prenizak da bi ih zaustavio.

Kennedy smatra da su veći među krugovima izrađeni uz pomoć konopca kojeg se privezalo za jednu točku, a zatim ga se povuklo u oblik kruga da bi se na taj način označilo tlo na kojem se kasnije gradio zid.

David Kennedy je naglasio kako će za utvrđivanje jasnijeg porijekla ovih zidova biti nužna arheološka iskopavanja na ovom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:52