PRISTUP ZABRANJEN

Misteriozni projekt o kojem bruji cijeli Balkan: Što to izvodi Vučić na granici s Makedonijom

Postoji li zaista? Gdje je? Čemu služi? Tko je postavlja i zašto? Nasmijana policajka odgovara da se dalje ne može
Žičana ograda koja dijeli Srbiju i Sjevernu Makedoniju već danima je tema o kojoj se šuška s obje strane. Dužnosnici o tome šute a DW-u je srpska i austrijska policija zabranila prilazak ogradi
 Jelena Đukić Pejić/deutsche Welle

Na zemljanom putu od sela Miratovac, krajnje južne točke Srbije ka Sjevernoj Makedoniji, gotovo da nema nikoga. Ovdje je samo ploča s natpisom „Granični pojas - zabranjeno je kretanje i zadržavanje u graničnom pojasu bez dozvole".

To je put ka žičanoj ogradi o kojoj se šuška već danima. Malo niže stoji jedna od brojnih policijskih patrola. Zaustavljaju nas srpska i austrijska policija koja je tu u sklopu Frontexa, i ne dozvoljavaju dalje, piše Deutsche Welle.

Pitamo ih za ogradu. Postoji li zaista? Gdje je? Čemu služi? Tko je postavlja i zašto? Nasmijana policajka rukom pokazuje ka granici, ali odgovara da se dalje ne može i da moramo natrag. DW je uzaludno čekao na odobrenje granične policije, iako smo zahtjev poslali nekoliko dana ranije.

Država kupila zemlju

image
Ograda koja ne postoji
Jelena Đukić Pejić/deutsche Welle

Na tom istom zemljanom putu u povratku srećemo mještanina Miratovca, sela koje nastanjuju Albanci, na traktoru. Pošao je u kukuruz koji se nalazi svuda naokolo. Na lošem srpskom kaže da „ne govori srpski".

Kaže da ništa ne zna o ogradi jer je njegova njiva daleko od granice, a on na granicu ne ide. Dodaje da dugo nije vidio migrante da prolaze tim putem koji je prije pet godina bio dio balkanske rute. To je bila prva stanica u Srbiji za migrante koji su dolazili u kolonama.

O žičanoj ogradi koja dijeli Srbiju i Makedoniju kod sela Miratovac šuška se već danima, pojavile su se i prve fotografije, ali se detalji ne znaju, piše DW.

image
Ograda na granici između Srbije i Sjeverne Makedonije
Robert ATANASOVSKI/AFP
image
Ograda na granici između Srbije i Sjeverne Makedonije
Robert ATANASOVSKI/AFP

O ogradi je prethodnih dana jedino govorio predsjednik Općine Preševo Shqiprim Arifi kada je izjavio da ogradu gradi Srbija i to u dogovoru s Europskom unijom kako bi spriječila ulazak migranata u Srbiju. Međutim, EU je izdala priopćenje u kojem to negira.

U priopćenju se navodi da je od početka 2015. godine EU donirala značajnu financijsku i tehničku pomoć u vrijednosti od više od 100 milijuna eura, ali da to ne uključuje ogradu te da to nije dio niti jednog sporazuma. Sve druge institucije šute. Policija patrolira uzduž granice, a ogradu gotovo nitko nije vidio.

Tek jedan zemljoradnik kaže da je država Srbija od njega kupila hektar i pol zemljišta, ali da mu još nije dala novac. Ne zna ni koliko treba dobiti, a ni kada. Samo da će mu biti plaćeno. Pokazuje nam da ograda ide od autoceste do brda iznad Miratovca što je otprilike jedan kilometar.

Traže se odgovori

image
"Ne znamo mi ništa o ogradi"
Jelena Đukić Pejić/deutsche Welle

Sa srpske strane granice se samo nagađa čemu ograda služi, tko je gradi i zašto je čuvaju i srpska i austrijska policija. Ni s makedonske strane ne znaju mnogo više. Ogradi je pak prišao makedonski fotograf agencije AFP Robert Atanasovski.

Za DW kaže: „Do ograde se dolazi preko graničnog prijelaza Tabanovce, ide se prugom pješice kilometar i pol. Žica ide kroz šumu i ne vidi se cijela, ja sam vidio samo dijelove dugačke 50 do 100 metara. Ima tamo i nekih radnika koji su kratko radili, a poslije otišli. Nitko ne čuva ogradu, nema policije, jer je ona sa srpske strane, a naša policija kaže da je nisu vidjeli i da ništa ne zna o tome. Ograda izgleda ozbiljno, kao ona između nas i Grčke, visoka je sigurno dva i pol metra", kaže Atanasovski.

image
Ograda na granici između Srbije i Sjeverne Makedonije
Robert ATANASOVSKI/AFP

Još nije poznato hoće li sljedećih dana netko istupiti s više informacija o razlozima podizanja ograde na granici između Srbije i Sjeverne Makedonije. Za sada nevladine organizacije koje se bave pitanjima izbjeglica zahtijevaju od Srbije da se izjasni je li promijenila politiku prema migrantima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:34