NOVE TEŠKE OPTUŽBE

MISTERIOZNI SASTANAK NA SEJŠELIMA Što je kontroverzni Trumpov donator i neformalni savjetnik radio s Putinovim čovjekom od najvećeg povjerenja?

 Reuters

Visoki europski, američki i arapski dužnosnici za Washington Post potvrdili su susret osnivača Blackwatera Erika Princea i čovjeka bliskog Vladimira Putinu 11. siječnja na Sejšelima. To ne bi bilo ništa neobično da Prince nije godinama veliki donator Donalda Trumpa, a tijekom tranzicije vlasti u SAD-u bio je neformalni savjetnik današnjeg predsjednika po pitanju obrane i nacionalne sigurnosti. Ovo otkriće dodatno kompromitira Trumpov tim koji je ionako previše opterećen optužbama zbog svojih veza s Moskvom.

Sastanak na Sejšelima organizirali su visoki dužnosnici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a cilj je bio uspostaviti tajnu liniju komunikacije između Moskve i Trumpa. Sastanak je održan devet dana prije Trumpove organizacije.

Iako je nemoguće utvrditi o čemu se točno razgovaralo, Washington Post saznaje da je glavni cilj bio pokušati uvjeriti Ruse da malo zategnu svoj odnos s Iranom, a za uzvrat bi Trumpova administracija napravila velike ustupke Moskvi po pogledu sankcija.

Iako Prince nije imao nikakvu ulogu ni u Trumpovoj kampanju ni u njegovom tranzicijskom timu, osnivač moćne vojne privatne kompanije na Sejšelima se predstavio kao neslužbeni izaslanik Trumpa. S kime se točno sastao ostaje nejasno, samo se ističe da je to bio Putinov čovjek od najvećeg povjerenja.

Eric Prince osnovao je Blackwater 1997. godine, a u žižu zanimanja stigao je 2007. godina kada je njegova privatna vojska u Iraku otvorila vatru i pobila 17 nedužnih civila. Barack Obama žestoko ga je kritizirao, ali je istovremenu Blackwateru i njihovim omiljenim poslodavcima CIA-u uredno isplaćivao milijunske svote. Prince je 2010. godine prodao Blackwater i počeo raditi sa strance, uglavnom za šeike iz Emirata.

Prince je također bio jedan od većih donatora kampanje Donalda Trumpa, podaci kažu da mu je uoči republikanskih izbora uplatio 250.000 dolara. Za vrijeme tranzicije bio je čest gost Trump Towera. Također, Prince je usko povezan i s nekim ključnim Trumpovim ljudima, prije svih s glavni strategom njegove politike Stephenom Bannonom. Da situacija po Trumpa bude još gora, Princeova sestra radi kao tajnica u njegovoj administraciji.

- Nemamo nikakvih saznanja o sastancima Erika Princea. Uostalom, on nije imao baš nikakvu ulogu u tranzicijskom timu - rekao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.

- Ovo je laž, čisto fabriciranje vijesti. Kakve veze taj sastanak ima s Trumpom? I zašto se obavještajne službe bave praćenjem američkih građana umjesto da traže teroriste, upitao je, ostajući vjeran istom stilu u komentiranju vijesti nepovoljnih po Trumpa, premda se velika većina takvih informacija dosad pokazivala istinitima.

Priča o sastanku na Sejšelima dolazi samo nekoliko dana nakon što su otkrivene veze nesuđenog Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost, Michaela T. Flynna i Trumpova zeta, Jareda Kushnera, s ruskim veleposlanikom u SAD-u Sergejom Kisljakom. U cijelu priču je uključen princ iz Abu Dhabija Mohamed bin Zayed al-Nahyan koji je bio s Trumpovim omiljenim dvojcem, ali i s Bannonom. Da sve bude sumnjivije, upravo je princ iz Abu Dhabija 2010. godine zaposlio Erika Princea da mu obuči vlastitu vojsku.

Dužnosnici tvrde da su Zayed i njegov brat inicirali sastanak na Sejšelima kako bi ispunili svoj skriveni cilj - nagovoriti Rusiju da okrene leđa Iranu. Arapi su već nekoliko puta pokušali uvjeriti Putina da se odrekne Irana i počne surađivati sa Saudijskom Arabijom i Emiratima, ali očito ti napori nisu polučili uspjeh. Međutim, kada je Trump došao na vlast, očito su vidjeli dobru priliku kako pomiriti velesile, a istovremeno izolirati smrtne neprijatelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:20