SKANDAL U SRBIJI

Mlada majka liječnika koji ju je porađao optužila za smrt bebe, uhićen je! ‘Preklinjala sam ga...‘

Svoj je slučaj detaljno opisala na Facebooku, nakon čega su se javile i druge žene koje su imale slično iskustvo s tim liječnikom

Uhićeni liječnik i preminula beba

 /Facebook

Mučna priča stiže iz Srijemske Mitrovice. Naime, mlada majka M. M. optužila je liječnika, također inicijali M.M., koji ju je porađao, da je prema njoj bio grub i nasilan te da je skrivio smrt bebe koja je inače bila posve zdrava, piše Blic.

Ona je svoj slučaj detaljno opisala na Facebooku, nakon čega su se javile i druge žene koje su imale slično iskustvo s tim liječnikom.

‘Želim s vama podijeliti tužnu vijest. 11. siječnja primljena sam u bolnicu jer mi je termin kasnio 7 dana. Sljedeći dan u viziti je obavljen ginekološki pregled nakon čega su me poslali u dvoranu i pripremili za porod, a u 8:30 ujutro je uključena indukcija kako bih mogla roditi‘, napisala je žena.

‘No, u pola četiri mi kažu da pričekam do 17 sati, da će liječnik napraviti carski rez. Vrijeme prolazi, doktora nema. Dolazi u 18 sati i odlučuje me poroditi prirodnim putem... Babice kažu da je beba jako visoko i ne može se spustiti u zdjelicu. I dalje ništa, čekamo, vrijeme prolazi, babice me pregledaju, ali ništa se ne mijenja, beba se ne može spustiti u zdjelicu.

Iscrpljena sam i bez snage pa mi daju ​​kisik da mogu disati. Molim liječnika da mi napravi carski rez, ali on ništa... Molim i preklinjem za pomoć liječnika, da me porodi carskim rezom i spasi mi dijete‘, napisala je.

‘U tom trenutku liječnik me počne vrijeđati, stišće mi vilicu, prijeti da će me udariti, smrskati mi glavu... Vrijeđa me na nacionalnoj osnovi, a ja ga i dalje nakon svega molim za pomoć... Vidio je da se beba ne može roditi pa mi zaustavlja trudove, počne mi davati anesteziju i rezati me da me na silu porodi, iako vidi da se beba ne može spustiti.

Počinje mi skakati po trbuhu i stiskati me. Rebro mi puca, gubim dah i svijest. Beba je zapela u zdjelici i od velikog pritiska se pokakala i sve to progutala s plodnom vodom. Mogla je uzeti kisik, ali nije mogla izdahnuti, stvaraju se mjehurići na plućima koji se šire i onemogućuju rad pluća. Srce joj prestaje raditi u 23:05. Beba ne diše, liječnici joj pomažu, srce joj je počelo lupati, jedva je disala, na respiratoru je i vode je u bolnicu‘, napisala je.

A onda je stigla tragična vijest:

‘U 6 sati ujutro zvoni telefon i javljaju mi da je beba preminula.‘

Majka M.M. tvrdi da je beba bila zdrava i da je čitava trudnoća bila uredna. U svojoj je objavi na Facebooku direktno optužila liječnika iz bolnice u Srijemskoj Mitrovici.

‘Ovo je akušersko nasilje, uzeo mi je dijete, mog malog anđela koji sada leži u grobu. Nikada to neću prežaliti. Molim vas svi, pazite se‘, rekla je ova očajna majka.

Nakon njezine objave, oglasila se i uprava bolnice. Kazali su da je u tijeku unutarnji nadzor i da je o svemu obaviješteno Ministarstvo zdravlja.

Optuženi ginekolog M. M. je jučer došao u policiju i prijavio da se boji za svoju sigurnost zbog optužbi na njegov račun. Naime, objava njegove pacijentice izazvala je lavinu komentara zgroženih građana koji su otvoreno prijetili liječniku, no javile su se i druge žene koje su, kako tvrde, prošle isto što i ova žena te rekle da ih je M. M. ‘maltretirao, vikao na njih, vrijeđao ih.‘

Policija je napisala prijavu, ali su procijenili da nema potrebe da se liječnik M.M. dodijeli zaštita.

Doktor M. M., osim u Općoj bolnici u Srijemskoj Mitrovici, radi i u privatnoj ginekološkoj ordinaciji u Rumi, kao i u ordinaciji u Novom Sadu.

Ova tragedija uzburkala je javnost pa su građani najavili prosvjede ispred Opće bolnice u Srijemskoj Mitrovici i ispred Ministarstva zdravlja u Beogradu.

Naknadno je objavljeno da je liječnik ipak uhićen i određeno mu je zadržavanje od 48 sati, u kojem će vremenu biti ispitan. Tužiteljstvo će potom donijeti odluku o prijedlogu za određivanje pritvora nadležnom Višem sudu u Srijemskoj Mitrovici.

Više javno tužiteljstvo će u najkraćem mogućem roku provesti istragu poduzimanjem svih potrebnih dokaznih radnji u cilju utvrđivanja potpunog činjeničnog stanja, navodi se u priopćenju tužiteljstva, piše Blic.

Prosvjed nakon smrti bebe na porodu

Prosvjedom „Rodilište, a ne klaonica“ na koji je pozvala feministička udruga "Ženska solidarnost" javnost u Srbiji usprotivila se u petak nasilju na porodu, potaknuta smrću bebe čija je majka za nasilan porođaj optužila liječnika bolnice u Sremskoj Mitrovici.

Tužiteljstvo u tom gradu pokrenulo je istražni postupak, a tijekom prosvjeda stigla je neslužbena informacija da je liječnik uhićen.

Srbijanski MUP je kasnije službeno potvrdio da je policija uhitila ginekologa sremskomitrovačke Opće bolnice M. M. (43) kojeg se tereti za kazneno djelo protiv zdravlja ljudi.

Prosvjed je ranije u petak održan i ispred bolnice u Sremskoj Mitrovici, a prethodio mu je niz objava na društvenim mrežama da je rodilja Marica Mihajlović iz Šida žrtva nasilja tijekom poroda, nakon kojeg je njezina beba preminula.

Mihajlović je za N1 detaljno opisala što je sve pretrpjela, počevši od toga da je liječnik odbio napraviti carski rez, te da je bio iznimno grub i nasilan tijekom poroda, što je u konačnici prouzročilo smrt novorođenčeta.

Na prosvjedu je nekoliko stotina žena, među njima i majki čije su bebe preminule na porodu, blokiralo promet ispred Ministarstva zdravstva.

Uz povike kojima je traženo uhićenje i zatvor za liječnika iz Sremske Mitrovice, istaknuti su transparenti "Rodilište, a ne mučilište","Žena je rodila sve, žena će roditi i revoluciju", "Pravda za Maricu", "Bolnice, a ne klaonice" i "Robija za Maksimovića".
Brojne rodilje su na društvenim mrežama dijelile svoja iskustva pretrpljenog nasilja na porodu.

Neke od njih obratile su se i na skupu govoreći o svojim mučnim i tragičnim iskustvima, zahtijevajući istragu i sankcije za osumnjičenog liječnika, ali i detaljan nadzor i kontrolu resornog ministarstva i liječničke komore u svim rodilištima diljem Srbije kako bi se spriječili slični slučajevi.

Jelana Ivković iz Rume, jedna od sudionca prosvjeda, rekla je beogradskim medijima da je također bila žrtvom liječnika M.M. zbog čije greške je poslije poroda koncem studenog 2022. preminuo njezin sin.

Resorna ministrica Danica Grujičić izjavila je sućut obitelji preminule bebe i priopćila da je u bolnici proveden unutarnji nadzor, "što podrazumijeva da ginekolozi koji nisu sudjelovali u liječenju ili na porodu, na temelju zdravstvene dokumentacije izrade analizu događaja".

Prema priopćenju MUP-a, uhićenom liječniku određeno je zadržavanje do 48 sati i u tom će roku uz kaznenu prijavu biti priveden u tužiteljstvo na dalje postupanje. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 02:22