PRIDRUŽIO SE KURDIMA

MLADI BRITANSKI KUHAR POGINUO U SIRIJI Otišao je osloboditi Raqqu od islamista, a obitelji i prijateljima je rekao da ide na ljetovanje u Tursku

 Facebook

Kuhar iz Britanije koji je otišao u Siriju boriti se protiv Islamske države na strani Kurda poginuo je tijekom bitke tik prije Božića, javili su kurdski aktivisti.

Ryan Lock (20) iz britanskog Chichestera koji nije imao nikakvog prethodnog vojnog iskustva umro je tijekom ofenzive antiislamskih snaga u blizini Raqqe 21. prosinca.

Lock je odletio u autonomnu pokrajinu Rojava kako bi se pridružio Jedinici narodne zaštite u kolovozu.

Prijateljima i obitelji kazao je da ide u Tursku na ljetovanje, no na Facebooku je odmah objavio da ide u Siriju kako bi se pridružio kurdskim snagama.

- Na putu sam za Rojavu. Lagao sam da idem u Tursku. Ispričavam se što nisam nikom rekao. Volim vas sve i vraćam se za pola godine - napisao je, a na fotografije objavljene na društvenim mrežama prikazuju ga nasmiješenog u maskirnoj uniformi i sa oružjem.

Lockov otac Jon u izjavi za Guardian kazao je kako je Ryan bio vrlo drag dečko koji bi učinio sve da nekom pomogne.

- Imao je zlatno srce - kazao je i zamolio za privatnost kako bi obitelj tugovala u miru.

Kurdske snage izrazile su sućut Lockovoj obitelji nakon njegove smrti.

- Izgubili smo hrabrog kolegu Ryana i još četiri borca u selu Jaeber. Ryan je bio ne samo borac koji je doprinosio našoj borbi, već je svojim iskustvom i znanjem bio uzor mladim borcima. Prešao je pola svijeta zbog sudbine našeg naroda i zbog humanosti.

Lock je na društvenim medijima javljao o opasnosti s kojima se suočava u Siriji. U bombardiranju 24. studenog u Arimi, selu 20 kilometara sjeveroistočno od islamističkog utočišta Baba, poginula je većina pripadnika njegove jedinice.

Lock je tada objavio fotografiju koja prikazuje njegove ozljede te je kazao kako su njegovi prijatelji, Anton i Michael, 'ubijeni među brojnim drugima'.

No on je inzistirao da će ostati do kraja, boriti se svih šest mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:31