PRETJERANO OPTIMISTIČNA PREDVIĐANJA

MMF priznaje: 'Snizili smo kriterije programa pomoći Grčkoj'

An EU and a Greek flag fly in front of ancient Parthenon temple, in Athens, Sunday, June 17, 2012 as Greeks vote in the most crucial elections in decades. Greece voted Sunday amid global fears that victory by parties that have vowed to cancel the country's international bailout agreements and accompanying austerity measures could undermine the European Union's joint currency and pitch the world's major economies into another sharp downturn. (AP Photo/Petros Giannakouris)
 AP

Međunarodni monetarni fond u srijedu je priznao da je morao sniziti vlastite standarde kad je u pitanju mogućnost da Grčka vraća dugove te da su predviđanja za grčko gospodarstvo možda bila pretjerano optimistična.

MMF je uz Europsku komisiju i Europsku središnju banku, dio tzv. trojke institucija koje posuđuju novac i koje su intervenirale kako Grčka ne bi došla u situaciju da ne može otplaćivati dugove i kako ne bi izašla iz eurozone.

Grčkoj je MMF dao oko 30 milijarda eura, a ukupni paket pomoći bio je 110 milijardi eura.

Neki članovi uprave MMF-a kritizirali su odluku da se Grčkoj daje toliko novca, u odnosu na veličinu njezina gospodarstva.

U srijedu je objavljena procjena po kojoj je potpora MMF-a bila nužna kako se grčki problemi ne bi prelili na druge zemlje eurozone i na globalnu ekonomiju.

"No postojala je napetost između potrebe da se podupre Grčka i straha da taj dug nije održiv", kaže se u toj procjeni.

"Kao reakcija na to, kriterij iznimne dostupnosti dopunjen je kako bi se spustila letvica kad je u pitanju održivost dugova u sistemskim slučajevima".

Pošto je grčki program odobren, trojka je od Grčke tražila da odmah sreže dio duga i da provede strukturne reforme.

No dogodilo je "neuspjeh", kaže MMF. Grčka je ostala u eurozoni i smanjila dio duga, ali nije obnovila povjerenje tržišta, a gopodarstvo joj se survalo u jednu od najtežih recesija ikad zabilježenih u doba mira. U evaluaciji se priznaje kako se MMF-ove pretpostavke o grčkoj ekonomiji može "kritizirati kao preoptimistične".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:10