USUSRET 70. OBLJETNICI

MORH: Pompeo posjetio vojnike BGP-a u Poljskoj, susreo se i s hrvatskim vojnicima

Mike Pompeo
 David W Cerny / REUTERS

NATO je potpuno posvećen očuvanju mira i stabilnosti i očuvanju slobode Europe, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo na vojnom poligonu u Poljskoj gdje je zahvalio na njihovom doprinosu vojnicima u sastavu aktivnosti Saveza, među kojima su i hrvatski, objavio je u četvrtak MORH.

Pompeo je posjetio u srijedu vojnike Borbene grupe - Poljska (BGP) na vojnom poligonu Bemowo Piskie u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP - Enhanced Forward Presence).

Među njima su i pripadnici Oružanih snaga RH, kojima je Pompeo zahvalio, kao i američkim, britanskim i rumunjskim vojnicima na njihovu angažmanu i doprinosu sigurnosti, navodi MORH.

NATO je potpuno posvećen očuvanju mira i stabilnosti svih svojih članica, a odgovornost svake članice saveza je zajedno sačuvati slobodu Europe isto kao što bi napad na jednu bio napad na cijeli Savez, rekao je Pompeo.

Skorašnja proslava 70. godišnjica osnutka NATO-a bit će prigoda za odavanje počasti svima onima koju su postavili njegove temelje i zacrtali glavne ciljeve, a to je da se nikada više na ovim prostorima ne ponove ratne strahote, istaknuo je američki državni tajnik.

Zahvalio je na prilici da svjedoči prikazu snage Borbene grupe - Poljska. Tim povodom, na strelištu vojnog poligona postavljen je taktičko-tehnički zbor naoružanja vojske Republike Poljske i sastavnica BGP-a na kojem se Hrvatska vojska predstavila sa samohodnim višecjevnim lanserom raketa 122 mm M-92 „VULKAN“.

Američki i poljski državni dužnosnici također su imali priliku pratiti mini-vježbu s bojevim gađanjem, na kojoj su sudjelovali i hrvatski vojnici.

Na sjeveroistoku Poljske pripadnici Oružanih snaga RH sudjeluju u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO-ove aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza i njegovih članica.

Aktivnosti su usmjerene prvenstveno na zajednička uvježbavanja kako bi se povećala interoperabilnost među saveznicama.

Borbena grupa - Poljska jedna je od četiri borbene skupine koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO saveza, razmještene u zemljama članicama, na njegovim istočnim granicama - Litvi, Latviji, Estoniji i Poljskoj.

Vodeća nacija BGP-a su Sjedinjene Američke Države, a uz hrvatske vojnike u sastavu su i pripadnici Oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 12:08