ZLOGLASNI ČEČEN

Mozak napada na aerodrom dobio je azil u Austriji, sud ga odbio izručiti Rusiji

 Screenshot

Ruski građanin čečenskog podrijetla, Ahmed Čatajev, kojeg se sumnjiči da je bio mozak smrtonosnog napada na istanbulski aerodrom Ataturk, ranije je dobio status azilanta u Austriji, što mu je u više navrata pomoglo da izbjegne izručenje Rusiji zbog optužbi za terorizam, piše RT.

Čatajev koji se Islamskoj državi pridružio 2015. godine i dodijeljena mu je vodeća uloga u treniranju ekstremista koji bi potom napadali i Rusiju i Zapadnu Europu, kazao je zamjenik ruskog istražnog odbora Andrej Przezdomskij, dodajući da je Čatajev u Siriji zapovijedao jedinicom koja se prvenstveno sastojala od migranata sa sjevernog Kavkaza.

Čatajev se pridružio islamističkim militantima i borio se protiv Rusije u Drugom čečenskom ratu između 1999. i 2000. gdje je izgubio ruku. Kasnije ga se smatralo za predstavnika Dokka Umarova, nekoć najozloglašenijeg terorista u Rusiji i Zapadnoj Europi.

Napadač na aerodrom Ataturk bio je na ruskoj tražilici od 2003. godine zbog financiranja terorizma, regrutiranja terorista i pripadništva terorističkoj skupini. Iste je godine dobio azil u Austriji. Čatajev je pritom tvrdio da je ruku izgubio te da je bio okrutno mučen u ruskom zatvoru kao i da ga ruske vlasti progone.

Godine 2008. Čatajev je s još nekoliko Čečena pritvoren u švedskom gradu Trelleborg nakon što je policija u njegovom automobilu pronašla kalašnjikov, eksplozive i streljivo. Kao rezultat proveo je više od godine dana u zatvoru u Švedskoj.Godine 2010. Čatajev je uhićen u Ukrajini, a na njegovom mobitelu pronađene su instrukcije o tehnikama uništenja kao i tijela poginula u eksploziji.

Rusija je ponovno zatražila njegovo izručenje, no Europski sud za ljudska prava naredio je Ukrajini da ga ne preda Rusiji. Amnesty International također je apelirao da se njegovo izručenje zaustavi jer bi se Čatajev 'mogao suočiti s nepoštenim suđenjem te bi mogao biti podvrgnut torturi'.

Godinu dana kasnije Čatajev je pritvoren dok je prelazio granicu između Turske i Bugarske no ponovno je izbjegao izručenje zbog organizacija za ljudska prava koje su se umiješale i kazale kako Čatajev ima izbjeglički status u Austriji i da ga ne mogu poslati u Rusiju.

Od 2012. do 2015. Čatajev je navodno živio u Gruziji gdje se također pridružio terorističkoj skupini te je i tamo odslužio zatvorsku kaznu zbog optužbi vezanih uz terorizam.

U veljači 2015. iz Gruzije je otišao u Siriju gdje se pridružio Islamskoj državi i ubrzo došao na visoku poziciju. U listopadu 2015. SAD je dodao Čatajeva na listu terorista zbog njegove navodne povezanosti s regrutiranjem ekstremista, piše RT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:54