SIVA EMINENCIJA RUSKE OPORBE

MOŽE LI OVAJ ČOVJEK SRUŠITI PUTINA Kremlj ga se sve više boji, on je mozak svih političkih operacija protiv vlasti

 
Leonid Volkov i Vladimir Putin
 Reuters

Hoće li Vladimir Putin imati dostojnog suparnika na predsjedničkim izborima 2018. godine? Odgovor na to pitanje vjerojatno će dati sama vlast u Kremlju - ako jednom čovjeku dopuste da se kandidira, onda bi vladavina moćnog Putina prvi put nakon 20 godina mogla doći u pitanje.

Njegovo ime je Aleksej Navaljni, žestoki je kritičar Kremlja i Putina, a u posljednje dvije godine ostvario je nešto gotovo nemoguće - agresivnom kampanjom natjerao je tisuće Rusa da 'progledaju' i izađu na ulice kako bi kritizirali Putina. U cijeloj priči su mu pomogla i otkrića o velikoj korupciji na najvišim državnim razinama...

Naravno, Navaljni je zbog toga imao velikih problema. Nekoliko puta je završio u zatvoru i ruski analitičari procjenjuju da su minimalni izgledi da se njegovo ime uopće nađe na glasačkom listiću u ožujku. Iako je on glavno oporbeno lice, sama njegova pojava nije dovoljna za animiranje mase Putinovih protivnika, za to je ipak potrebna sjajna logistika, a iza toga kao super-jako oružje stoji jedan čovjek iz sjene.

Riječ je o Leonidu Volkovu, 36-godišnjem računalnom stručnjaku koji posljednjih mjeseci neumorno, u trenucima kada i on nije iza rešetaka, obilazi gradove diljem najveće države na svijetu koji bi trebali biti ključni za zbacivanje Putina s trona.

Novinari Politica su se našli s Volkovom samo 48 sati nakon što su ga pustili iz pritvora nakon zadnjeg privođenja. Sam kaže da se već navikao na zatvorske rešetke i da ga one ne mogu ušutkati. Novinara je primio u izbornom stožeru, istom onom u koji je policija provalila u ožujku nakon što je val protesta protiv Putina zahvatio veće ruske gradove. Posljednji put je policija tamo banula 21. lipnja, baš kada je Volkov snimao nekakav propagandni video. Prekinuli su ga i uhitili.

Leonid Volkov, member of Progress Party central council, and Yulia, the wife of Russian opposition leader and anti-corruption blogger Alexei Navalny, attend a march to commemorate Kremlin critic Boris Nemtsov, who was shot dead on Friday night, in central Moscow March 1, 2015. Holding placards declaring
REUTERS
Leonid Volkov

Unatoč neviđenoj represiji, Navaljni i Volkov su u posljednjih nekoliko mjeseci otvorili čak 60 ureda diljem Rusije u kojima će voditi svoju kampanju. Sve od Vladivostoka do Sankt Peterburga. Financiraju se, tvrde, potpuno preko donacija, kažu da su sakupili 1,4 milijuna eura i regrutirali oko 120.000 sljedbenika.

I rezultati agresivne kampanje se već vide - deseci tisuća ljudi na ulicama brojnih ruskih gradova udahnuli su novi život oporbi koja se borila za preživljavanje nakon opće euforije zbog aneksije Krima 2014. godine, što je dalo vjetar u leđa Putinu.

I Putin je svjestan da Navaljni nije amater. Ruski predsjednik još od 2000. godine nije sudjelovao u debatama, izgledao je potpuno nezainteresirano za kampanje budući da je bio sto posto uvjeren kako će pobijediti. Ali, sada je s druge strane jedan 'lajavac' koji mu zadaje sve veću glavobolju. I to mu se nimalo ne sviđa. Rezultat toga je pritvaranje Navaljnog i Volkova skoro na mjesečnoj bazi, svakodnevne policijske racije i pljenidba oporbenih računala i dokumenata, a nerijetko i brutalno premlaćivanje nasred ulice. U travnju je, primjerice, Navaljni brutalno napadnut zbog čega i danas ima problema s okom. Poslije je otkriveno da ga je pretukao jedan aktivist vladajuće stranke.

Riot police detain a man during an anti-corruption protest organised by opposition leader Alexei Navalny, on Tverskaya Street in central Moscow, Russia June 12, 2017. REUTERS/Maxim Shemetov     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

Na kraju svega, jedan od ruskih visokih dužnosnika za Politico je priznao da gotovo ne postoje izgledi da se ime Navaljnog nađe na izbornom listiću u ožujku. Uostalom, ruska vlada kontrolira cijeli izborni sustav tako da i neće imati prevelikih problema kako bi zaustavili probuđenu oporbu.

Volkova cijela ta priča i ne brine previše, kaže da je panika u Kremlju jasan znak da je Navaljni na pravom putu.

- Uživam u Putinovoj glavobolji - priznao je Volkov za Politico.

- Pazite, svi u zemlji misle da će Putin zabraniti Navaljnom da se kandidira samo zato što ga se plaši. U tom slučaju, ni Kremlj neće imati izbora, morat će mu dopustiti kako Putin ne bi ispao kukavica. Jednostavno, neće imati izbora...

Volkov nije spreman reći da će kandidatura Navaljnog zapravo pomoći Putinu da se vrati na stare staze slave: - Imam plan, radimo na tome. Zasad nam ide sjajno, baš sve kako smo zamišljali.

Twitter: Alexey Navalny

Volkov je upoznao Navaljnog 2010. godine nakon što se sadašnji šef oporbe proslavio u antikorupcijskim istragama: - Stigao je u moj Jekaterinburg, održao osam sastanaka s lokalnim biznismenima, aktivistima i novinarima. Njegove ideje su me oduševile u startu, odmah sam pomislio 'on je moj predsjednički kandidat'.

Ubrzo je njihova suradnja prerasla u veliko prijateljstvo. Njihov prvi pokušaj da dođu na neku značajnu poziciju dogodio se 2013. godine kada se Navaljni borio za poziciju gradonačelnika Moskve. Njegov suparnik bio je Sergej Sobjanin, čovjek kojeg je odabrao upravo Putin.

Predizborna kampanja za prvog čovjeka Moskve je bila jednosmjerna. Sobjanin je izbjegavao sučeljavanje, debate i TV nastupe, dok je Navaljni radio k'o lud. Imao je tri nastupa dnevno, a tijekom 'odmora' dijelio je letke po autobusnim i stanicama metroa. I trud se na kraju isplatio. Uoči izbora Navaljnom su ankete davale oko 3 posto glasova, a na kraju je čak 30 posto Moskovljana glasalo za njega. I tko zna kako bi sve završilo da ga nacionalna televizija nije potpuno isključila iz svog programa...

I avantura iz 2013. godine putokaz je kojim putem Navaljni treba ići: - Svjedoci smo političkih senzacija u posljednje dvije godine i ne vidim razloga zašto Navaljni ne bi mogao izvesti još jedan šok - kaže Volkov koji nade polaže u anketu koja kaže da čak 67 posto Rusa smatra da je Putin osobno odgovoran za val korupcije koji je zahvatio Rusiju: - Ne moramo čak ni pobijediti. Ako Navaljni osvoji 30-ak posto, to će okrenuti cijelu državu naglavačke.

Koliko je to realno, prognozira Dimitrij Oreškin, jedan od najiskusnijih ruskih političkih analitičara.

- Za početak, ne vjerujem da će vlasti dopustiti Navaljnom da se kandidira. Čak i ako se uspije kandidirati, mora biti svjestan da će ga maksimalno cenzurirati. Moja je procjena da neće uzeti više od 10 posto. Svi su svjesni da je Rusija u velikim ekonomskim problemima, ali to još nije dosegnulo takvu razinu da će narod povjerovati da je Navaljni prava alternativa Putinu. Taj proces će trajati godinama, ali Navaljni ima tek nekoliko mjeseci. Dakle, vrijeme je na Putinovoj strani.

Jedan od planova Kremlja za neutraliziranje Navaljnog su optužbe da je krvožedni nacist. Čak ga je 2013. godine nacionalna televizija uspoređivala s Adolfom Hitlerom, a ove godine su malo ublažili svoj stav i nazvali ga nasilnim fašističkim demagogom. Navaljni, naravno, nije nacist, ali s obzirom na medijsku situaciju u Rusiji, mnogi u ovoj ogromnoj zemlji nikada neće čuti drugu verziju priče...

Police officers detain anti-corruption campaigner and opposition figure Alexei Navalny during a rally in Moscow, Russia, March 26, 2017.  REUTERS/Maxim Shemetov     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS
Policija je privela oporbenog političara Alekseja Navaljnog tokom prosvjeda u Moskvi 26. ožujka

Istina je da je Navaljni nekad posjećivao desničarske marševe na kojima su se okupljali 'hardcore' nacionalisti, a njegova isprika je bila da je 'htio normalizirati debatu o ilegalnoj imigraciji i odvojiti prave nacionaliste od mladih nacista'. S druge strane, Volkov nije bio na takvim skupovima.

- Ta ideologija je miljama daleko od mene. Da, često se svađam s Navaljnim oko politike, ali njegovi davni izleti na takve skupove nisu razlog tenzija između nas.

Volkov je na kraju progovorio i o njihovom političkom programu. Kakvu to Rusiju zapravo vidi Navaljni: - Mi smo neki miks između desnog centra i lijeve opcije. Američki demokrati su nam uzor kada su u pitanju gay brakovi, sloboda govora i legalizacija lakih droga. S druge strane, kad je u pitanju ekonomija, bliži smo republikancima. Želimo da se država što manje miješa u tvrtke, privatizirati države kompanije, smanjiti poreze...

Plan i program Navaljnog je spreman, ali Volkov ipak ne gaji iluzije da će se dogoditi nekakvo čudo: - Pazite, mi smo savršeno svjesni u kakvoj državi živimo. Znamo da se moramo boriti da nam uopće registriraju kandidata. Poslije nas čeka borba za normalno promoviranje, pa se moramo nadati poštenim izborima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:39