ARCTURUS

Munjevito se širi novi soj korone, stigao i u Europu: U drugoj najmnogoljudnijoj zemji svijeta odlučili - vraćaju maske

‘Arcturus‘ je varijanta omikrona i smatra se dosad najzaraznijom varijantom

Ilustracija

 Sanjay Kanojia/Afp

Nova varijanta covida koja izaziva kaos u Indiji već je u Britaniji, piše Daily Mail.

Zdravstveni dužnosnici objavili su da je ‘arcturus‘ otkriven u zemlji prošlog mjeseca. Uočeno je gotovo 50 slučajeva.

Bolnice u Indiji sada su pod znakom crvenog upozorenja, a u nekim državama vraćene su obvezne maske za lice kako bi se suzbile eksplozivne stope zaraze koje su u posljednjih mjesec dana porasle 13 puta.

‘Arcturus‘ je varijanta omikrona i smatra se dosad najzaraznijom.

Međutim, vrhunski znanstvenici ne očekuju da će varijanta — znanstveno nazvana XBB.1.16 — biti smrtonosnija od ostalih tipova covida koji trenutno kruže.

Danas bolest uzrokovana koronavirusom jako nalikuje gripi, za razliku od najranijih dana pandemije.

Agencija za zdravlje i sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva izvijestila je prošlog mjeseca u svom izvješću da je varijanta već otkrivena u UK.

Odvojeni podaci različitih izvješća pokazuju da je Velika Britanija sada sekvencionirala gotovo 50 uzoraka arcturusa.

Profesor Paul Hunter, stručnjak za zarazne bolesti sa Sveučilišta East Anglia, rekao je da je prerano reći hoće li XBB.1.16 uzrokovati značajan porast slučajeva u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali napomenuo je da se čini da ova varijanta srećom ne uzrokuje ozbiljniju bolest.

- Iako je u Indiji uzeo maha u proteklih nekoliko tjedana, do sada se globalno nije brzo proširio, rekao je.

- Pretpostavljam da ćemo vidjeti val infekcija s ovom varijantom, ali sumnjam da će izazvati veliki val, vjerojatno čak ni tako velik kao onaj koji smo upravo imali u Ujedinjenom Kraljevstvu, pa vjerojatno neće biti toliki pritisak na zdravstvene usluge kao nedavno.

No dodao je da bi skok broja slučajeva u SAD-u početkom travnja, gdje XBB.1.16 čini gotovo 6 posto testiranih uzoraka, mogao dati naslutiti što se sprema za zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva.

Dužnosnici u Indiji vjeruju da ova varijanta pokreće najnoviji val.

Indijsko nacionalno ministarstvo zdravstva ovaj je tjedan provelo probe kako bi provjerilo koliko su bolnice pripremljene za novi potencijalni priljev pacijenata.

A neke su države vratile maske za lice u javnim prostorima, prvi put nakon više od godinu dana u nekim područjima.

Indijsko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je 12. travnja bilo 40.215 aktivnih slučajeva Covida, što je povećanje od 3.122 u samo jednom danu.

Ti slučajevi covida mogu uključivati ​​one koji su bili pozitivni dok nisu bili dobro kod kuće, kao i one u bolnici.

Zasebne brojke platforme Our World in Data koju vodi Sveučilište Oxford pokazuju da su 4. travnja novi dnevni slučajevi dosegli brojku 3108, u odnosu na 242 mjesec dana ranije.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) trenutno prati arcturus, znanstveno poznat kao XBB.1.16.

Prvi put je otkriven krajem siječnja, a dužnosnici su rekli da ima zabrinjavajuće mutacije.

Dr. Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica SZO-a za covid, rekla je: - U opticaju je nekoliko mjeseci.

- Nismo vidjeli promjenu u težini bolesti kod pojedinaca ili populacije, ali zato imamo ove sustave.

- Ima jednu dodatnu mutaciju u proteinu šiljaka koji u laboratorijskim studijama pokazuje povećanu infektivnost kao i potencijalno povećanu patogenost.

Dr. Van Kerkhove je dodala da, iako je XBB.1.16 otkriven u drugim zemljama, većina sekvenci je iz Indije, gdje je zamijenio druge varijante.

Također je rekla da do sada nije zabilježena promjena u težini bolesti kod infekcija XBB.1.16.

U međuvremenu, studija japanskih znanstvenika sugerira da je arcturus 1,2 puta zarazniji od blisko srodnog soja kraken.

Prenoseći svoja otkrića na web stranicu za istraživanje biologije bioRxiv, napisali su da ova prednost sugerira da će se nova varijanta ‘proširiti svijetom u bliskoj budućnosti‘.

Pripisali su to mutacijama koje bi imunološkom sustavu mogle otežati borbu i povećati stopu rasta.

Međutim, rekli su da nema dokaza da arcturus ima veću sposobnost izbjegavanja zaštite koju nude cjepiva ili prethodna infekcija u usporedbi s krakenom.

Kraken je bio dominantan soj u Velikoj Britaniji do kraja veljače, uzrokujući 50,4 posto slučajeva, prema podacima ONS-a.

Službeno nazvan XBB.1.5, ova varijanta omikrona se u to vrijeme smatrala najzaraznijom varijantom covida dosad i izazvala je zabrinutost nakon što je izazvala val slučajeva u nekoliko zemalja.

Međutim, iako je izazvao više slučajeva, novi soj nije izazvao težu bolest od svog pretka omikrona, koji se već smatra ‘blažom‘ verzijom covida.

Porast slučajeva izazvan arkturusom doveo je do toga da indijska država Haryana, na sjeveru zemlje, ponovno uvede maske na javnim mjestima zbog ‘značajnog porasta‘ slučajeva covida.

Veena George, ministrica zdravstva južne države Kerala, u subotu je ponovno uvela maske za trudnice, starije osobe i osobe s nekim drugim bolestima.

U ponedjeljak i utorak, bolnice diljem Indije sudjelovale su u vježbama kako bi testirale svoju spremnost.

Dužnosnici su također poručili državama da pojačaju testiranje na virus.

Vježbe i vraćanje maski sumorni su podsjetnik na to kako je zemlju opustošio Delta val 2021. s ukupno 4,7 milijuna smrtnih slučajeva viška prema procjenama WHO-a.

Indijski zdravstveni sustav bio je preplavljen valom slučajeva izazvanih tom varijantom covida, a neke su bolnice čak ostale bez kisika.

Poput sličnih novih covid varijanti ova je nazvana XBB.1.16 ‘arcturus‘ slijedeći pritom obrazac imenovanja novih sojeva po likovima iz mitologije.

Arcturus znači ‘Čuvar medvjeda‘ i povezan je sa zviježđem koje se zove Veliki medvjed, piše Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:23