NA UDARU AFERA

Murdoch neće gasiti još jedan tabloid: Novinari, ne bojte se, naš The Sun sigurno ide dalje

Tijekom vikenda uhićeno je pet osoba zaposlenih u The Sunu, a među njima su i zamjenik glavnog urednika, urednik fotografije...
 AP

The Sun nastavlja s radom, jasan je komentar Ruperta Murdocha, u čijem je vlasništvu popularni britanski tabloid. U seriji skandala koji more News International, londonski ogranak Murdochova globalnog medijskog carstva News Corporation, ovaj je vikend obilježio još jedno sumorno poglavlje u višemjesečnom fokusu na kompaniju .

U subotu ujutro, u operaciji Elveden, uglavnom zaduženoj za slučajeve potkupljivanja policije, privedeno je osam osoba, od kojih je pet zaposleno u The Sunu, potvrdili su News International i londonska Metropolian police. U svojim domovima u Londonu te pokrajinama Kent i Essex privedeni su zamjenik glavnog urednika Geoff Webster, urednik fotografije John Edwards, reporteri John Kay i John Sturgis te strani dopisnik Nick Parker.

Pismo urednika

“The Sun ima povijest kojom se može ponositi kada se radi o utjecajnom novinarstvu. Dobio sam osobno obećanje Ruperta Murdocha o njegovoj potpunoj predanosti da kao vlasnik nastavi s radom novina The Sun”, obratio se e-mailom djelatnicima kompanije Tom Mockridge, direktor News Internationala, koji je došao na mjesto Rebeke Brooks, nakon što je na vrhuncu skandala ljetos podnijela ostavku.

Naime, s viješću o hapšenjima djelatnika, Britanci su uzimali u obzir opciju gašenja The Suna. Sjećanje je još svježe na događaj koji je šokirao javnost; prošlo je samo šest mjeseci od kada je Rupert Murdoch ugasio News of the World, tabloid s tradicijom od 168 godina. Razlog afere, koja je kulminirala gašenjem News of the Worlda, a s kojom su nesumnjivo vezani i novi događaji u The Sunu, jest hakiranje govorne pošte telefona, nezakonita metoda koju su koristili djelatnici News Internationala kako bi dolazili do informacija.

Žrtve hakiranja

Među žrtvama hakiranja su mnoge osobe iz javnoga života Ujedinjenog Kraljevstva, kao što su Hugh Grant, Sienna Miller, Jude Law i Alastair Campbell. Do sada se vjerovalo da se hakiranje prakticiralo isključivo u ugašenom tabloidu. S razvojem događaja u protekla dva dana novi niz dokaza upućuje na suprotno. Vjeruje se da će Rupert Murdoch ovih dana stići u London, kako bi posjetio svoje djelatnike u britanskoj kompaniji koja izdaje i ugledne naslove The Times i The Sunday Times.

Privedeni djelatnici njegova najprodavanijeg tabloida pušteni su uz jamčevinu, a policija nastavlja pretraživati njihove domove i redakciju The Suna. Ukupno je u ovoj operaciji uhićenih 28, od kojih je samo dvoje pušteno bez daljnje istrage, a budućnost ostalih je neizvjesna. Među njima su i bivša direktorica News Internationala Rebekah Brooks i bivši šef komunikacija Davida Camerona, Andy Coulson.

Najprodavaniji naslov

The Sun je jedan od najprodavanijih naslova u svijetu. U 2011. imao je prosječnu dnevnu nakladu od 2,725.323 primjerka, neusporedivu s ostalim dnevnim novinama u Britaniji. S radom je započeo 1964., a samo pet godina poslije kupio ga je australski medijski magnat Rupert Murdoch. Od tada uživa status najutjecajnijih novina u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Mrzite ga ili volite, ali ne možete ga ignorirati

“Možete ih voljeti ili mrziti, The Sun su novine koje odbijaju biti ignorirane”, piše BBC-jev Mario Cacciottolo.

Doista, njihov je utjecaj na politički život Britanije toliko velik, da niti jedni parlamentarni izbori nisu potpuni bez objave na čijoj je Sun strani. Kada je, tako, izbornu utakmicu 1997. trijumfalno dobila Blairova stranka New Labour, idućeg je jutra na naslovnici osvanula poruka: “Sun je pobijedio!”.

Nakon niza godina, popularni tabloid je na prošlim izborima stao na stranu torijevaca, a prije toga su ismijavali kandidata laburista Gordona Browna komentarom: “Brown je Clown”. Još jednom su bili na strani pobjednika. Ili je pobjednik bio na njihovoj strani? David Cameron je kasnije komentirao da je politički vrh Britanije postao isuviše blizak s vlasnicima novina, nešto što je svakako slučaj sa svim britanskim premijerima od dolaska Ruperta Murdocha na medijsku scenu Britanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 22:27