POKAZALO ISTRAŽIVANJE

MUŠKARČINE SU ZAPRAVO JAKO BOLEŽLJIVI TIPOVI Testosteron čini imunosustav slabijim

Prema rezultatima novog istraživanja, muškarci, pogotovo oni s višim razinama testosterona, podložniji su oboljenjima.
Competitors flex their muscles during the semifinal of the Arnold Classic Europe bodybuilding event in Madrid, Spain, Saturday, Oct. 13, 2012. (AP Photo/Andres Kudacki)
 AP

Rezultati upravo provedenog istraživanja na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji pokazuju da su muškarčine zapravo jako boležljivi tipovi. Dapače, upravo oni s više testosterona će prije podleći napadu virusa gripe nego prosječna žena.

Voditelj istraživanja Mark Davis kaže da bi se odgovor na pitanje zašto je tome tako mogao kriti u evoluciji i iskonskoj ulozi muškarca kao lovca-sakupljača.

S obzirom da je muški spol kroz povijest uvijek bio podložniji ozljedama, a samim tim i infekcijama, imunosni je sustav u muškom organizmu češće bio 'u akciji' nego kod žena. Moguće je da je s vremenom dolazilo do pretjeranih reakcija tog sustava što je u tijelu izazivalo određene autoimune poremećaje, odnosno tijelo bi počelo napadati samo sebe.

Davis smatra da je muški imunosni sustav evoluirao na način da mu se smanjila aktivnost. 'Nije preslab, ali je oslabljen', kaže on za Daily Mail .

Studija je, inače, provedena na 53 žene i 34 muškarca. Znanstvenici su im svima dali cjepivo protiv gripe, koje sadržava oslabljeni virus gripe. Imunosni sustav u žena reagirao je znatno snažnije nego kod muškaraca, pogotovo onih kod kojih je zabilježena veća razina testosterona.

Zaključak Davisa i kolega sa Stanforda je da testosteron vrlo vjerojatno sprečava aktivaciju određenih gena ključnih za djelovanje imunosnog sustava, no u tom dijelu priznaju da bi trebalo provesti dodatna testiranja za konačnu potvrdu.

'Studija je upozorenje svim muškarcima koji uzimaju testosteron kao dodatak prehrani, najčešće jer se bave bodybuildingom ili jer misle da će biti bolji u krevetu', rekao je na kraju Mark Davis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 17:33