'KRITIČNO'

NA BRITANSKE ULICE IZLAZI VOJSKA Premijerka Theresa May digla stupanj opasnosti na najviši mogući: 'Novi napad je moguć svakog trena'

Theresa May
 Toby Melville / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May objavila je u utorak navečer, gotovo 24 sata nakon samoubilačkog napada u Manchesteru, da je stupanj opasnosti od terorističkog napada u Ujedinjenom Kraljevstvu pobišen na najviši mogući.

Dosad je na snazi bila uzbuna četvrtog od pet mogućih stupnjeva, koja nosi oznaku 'vrlo velika prijetnja' i upućuje na 'vrlo vjerojatan napad', a sada je proglašen peti stupanj uzbune, koji nosi oznaku 'kritična prijetnja' i upućuje na neposrednu opasnost od terorističkog napada koji je moguć svakog trenutka.

May u svojoj odluci nije navela na kojim konkretnim lokacijama postoji opasnost od napada, ali je rekla kako nipošto ne smije biti odbačena mogućnost da iza napada u Manchesteru ne stoji neka šira teroristička mreža.

Uzbuna četvrtog stupnja na snazi je bila od listopada 2012. godine, a najviši stupanj uzbune, prema Guardianu, znači da se uskoro na ulicama velikih britanskih gradova, ponajprije pred ključnim institucijama i na većim skupovima, poput koncerata i nogometnih utakmica, uz policajce mogu očekivati i vojnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:20