ZGROZILA MNOGE

Na naslovnici magazina TIME pozirala dojeći 4-godišnjeg sina: Doji i svog 5-godišnjaka i smatra da je to 'potpuno normalno'

Mlada majka izazvala je još kontroverzi objavivši na svom blogu sliku na kojoj sina doji u Playboyevoj vili - smatra da je to bilo najprirodnije mjesto na svijetu za dojenje
 AP / Time

LOS ANGELES - Jamie Lynne Grumet (26) iz Los Angelesa osvanula je na naslovnici magazina Time dojeći svog gotovo četverogodišnjeg sina Arama – već toliko visokog da stoji na stolčiću umjesto da ga majka drži u naručju.

Jamie je zdušna pobornica takozvanog povezujućeg ili zbližavajućeg roditeljstva (' attachment parenting '), koje prakticira i s Aramom i sa svojim usvojenim petogodišnjakom Samuelom iz Etiopije. Njega doji otprilike jednom mjesečno.

Nju samu majka je dojila do šeste godine pa se može sjećati kakav to osjećaj daje djetetu.

- To je nešto posve toplo. Kao da grlite svoju majku, kao zagrljaj. Osjećate se utješeno, zbrinuto i stvarno, stvarno voljeno. Ja sam kao dijete imala jako puno samopouzdanja i znam da je to bilo baš zato.

- Moći Samuelu pružiti takvu utjehu nakon trauma koje je prošao mi je bilo jako, jako važno. A nisam ni zanala koliko će to pomoći i meni samoj povezati se s njime. Nakon što mu se engleski poboljšao, baš zato što smo stvorili takvu vezu, više nije tako često tražio dojenje.

No, ova mlada majka izazvala je još kontroverzi objavivši na svom blogu sliku na kojoj Arama doji u Playboyevoj vili. Objasnila je da joj se to činilo najprirodnije mjesto na svijetu za dojenje.

Ovoj neuobičajenoj metodi roditeljstva ime je nadjenuo američki pedijatar dr. Willian Sears, a uključuje i spavanje roditelja zajedno s djecom i nošenje beba u povezu blisko uz tijelo. Grumet vjeruje da je ta metoda "biološki potpuno normalna".

- Naravno da ju ne mogu objasniti onima koji razmišljaju potpuno suprotno i prijete da će pozvati socijalnu službu jer ono što ja radim smatraju zlostavljanjem djece.

Zato se nada da će, što se više ljudi sretne s ovom metodom, ona postati uvriježenija i normalnija u našoj kulturi.

- Čini se da se vodi rat između konvencionalnog i povezujućeg roditeljstva, a ja to želim izbjeći. Želim da se svi međusobno potičemo. Nismo u nekakvim suprotstavljenim momčadima.

Glumica Mayim Bialik, koja ima doktorat iz neuroznanosti, također primjenjuje ovu metodu i smatra da ako svoju djecu tretiramo s nježnošću i ljubavi podižemo djecu koja će ih i dalje željeti primati i davati svijetu oko sebe.

- Majčinstvo je ionako dovoljno teško bez da vam netko stalno prigovara kako je način na koji se brinete za svoje dijete "čudan" i kako je ljudima od njega "neugodno", što stvarno zna biti preteško za podnijeti, zaključila je Grumet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 14:24