SUKOB ZBOG GOLANA

NA PREGOVORIMA U ŽENEVI SIRIJCI SE OBRUŠILI NA - IZRAEL 'Provociraju, a cijele vrijeme surađuju s Islamskom državom i al-Nusrom!'

Borci Islamske države
 © Stringer . / Reuters / REUTERS

Glavni pregovarač sirijske vlade Bašar Džafari na mirovnim pregovorima u Ženevi u ponedjeljak je optužio Izrael za suradnju s militantima Islamske države (IS) i Al Kaide na Golanskoj visoravni gdje je u nedjelju izraelska vlada održala sjednicu što Sirija smatra 'provokacijom'.

"Izraelska provokacija ... potvrđuje izvan svake sumnje suradnju između Izraela i terorista Daesha (Islamske države) i Fronte Nusra na demarkacijskoj crti između mjesta gdje je Golan i gdje su pozicionirane snage UN-a", rekao je Džafari novinarima u Ženevi nakon sastanka s posebnim izaslanikom za Siriju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je u nedjelju da Izrael neće nikad odustati od Golanske visoravni, koju je Izrael pripojio 1981. nakon što ga je zauzeo tijekom rata 1967., te su Izrael i Sirija i dalje službeno u ratu, podsjeća Reuters.

"To je neodgovorna provokacija izraelskog premijera Benjamnina Netanyahua", rekao je Džafari i dodao kako su UN-ovu pregovaraču Staffanu de Misturi naglasili da Sirija želi svim pravnim sredstvima Povelje UN-a vratiti Golan koji je Izrael okupirao 4. lipnja 1967., prenosi AFP.

Netanyahu je u nedjelju na početku tjednog sastanka ministara, prvi puta organiziranom na Golanu rekao kako je 'vrijeme da međunarodna zajednica nakon 50 godina konačno prizna da će Golan zauvijek ostati pod izraelskim suverenitetom i bez obzira što se zbiva s druge strane (u Siriji), granica se neće pomaknuti'.

Crta prekida vatre na Golanu smatra se relativno mirnom, ali stanje se pogoršalo početkom građanskog rata 2011. u Siriji. Od tada projektili redovno padaju na izraelski dio Golana gdje živi više od 20.000 izraelskih doseljenika, uz 20.000 Druza, muslimanske manjine.

U srijedu su u Ženevi nastavljeni mirovni pregovori o Siriji pod okriljem UN-a kako bi se okončao sukob u kojem je već poginulo više od 270.000 ljudi, a više milijuna Sirijaca otjerano je u izbjeglištvo.

Mediji drže da Netanyahu strahuje da bi Izrael bio izložen pritisku na eventualno povlačenje s Golana u slučaju postizanja dogovora o budućnosti Sirije, a međunarodna zajednica nije nikada priznala izraelsko pripojenje 1981. jednog dijela te sirijske regije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 21:32