FRANCUZI NA ULICAMA

NA PROSVJEDU PROTIV IZMJENA ZAKONA O RADU 60.000 LJUDI Transparentima poručili predsjedniku: 'Macrone, gotov si, ljenčine su na ulicama!'

 
 REUTERS

Nekoliko desetaka tisuća Francuza izišlo je u utorak na ulice izraziti neslaganje s izmjenama zakona o radu, reformom predsjednika Emmanula Macrona, koja je bila jedno od njegovih glavnih predizbornih obećanja.

Philippe Martinez, predsjednik sindikata CGT, suorganizatora pariškog prosvjeda, rekao je kako je to njihovo prvo uspješno okupljanje.

Sindikalni čelnik također je izrazio zadovoljstvo velikim odazivom izvan glavnoga grada.

Sindikat CGT procijenio je da se u Parizu okupilo 60.000 ljudi, dok vlasti tvrde da ih je bilo 24.000.

Na prosvjedu u Parizu zabilježeni su sukobi između prosvjednika i policije. Policija je odgovorila bacanjem suzavca i korištenjem vodenog topa.

Prosvjednici su nosili transparente na kojima je kritiziran predsjednik Macron zbog izjava kako neće popustiti "ni ljenčinama, ni cinicima, ni ekstremistima".

"Ljenčine su u povorci", "Macron, gotov si, ljenčine su na ulicama", pisalo je na transparentima.

Demonstrators attend a national strike and protest against the government's labour reforms in Paris, France, September 12, 2017.   REUTERS/Charles Platiau
REUTERS

Gradske vlasti u Marseillu izvijestile su o 7500 prosvjednika, a organizatori tvrde kako ih je bilo 60.000.

U povorci je bio čelnik Nepokorene Francuske (radikalne ljevice) Jean-Luc Melenchon.

Prosvjedi su održani i u drugim francuskim gradovima.

CGT je već pozvao na novi prosvjed 21. rujna uoči predstavljanja plana reforme vlade.

Međutim, sindikati i oporba su razjedinjeni. Dok je sindikat CGT protiv zakona, dva druga velika sindikata, FO i CFDT, iako ga kritiziraju, ne pozivaju na prosvjed.

Emmanuel Macron, koji je u utorak otputovao na karipski otok Sveti Martin, koji je prošli tjedan pogodio uragan Irma, obećao je apsolutnu odlučnost glede izmjena zakona o radu.

Francuski predsjednik poslodavcima želi dati veće ovlasti, što bitno smanjuje sigurnost radnih mjesta. Ostale predviđene izmjene odnose se na određivanje gornje granice odštete u slučaju spora, skraćivanje roka za podnošenje tužbe radnika i mogućnost pregovaranja bez sindikata.

French speaker of the fairground people Marcel Campion attend a national strike and protest against the government's labour reforms in Paris, France, September 12, 2017. REUTERS/Charles Platiau
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:15