PODIJELJENI GRAD

Na Starom mostu u Mostaru vijori se palestinska zastava

Nepoznati aktivisti izvjesili su zastavu Palestine na međunarodno zaštićenom spomeniku UNESCO-a u gradu na Neretvi

Stari most u Mostaru (arhivska fotografija)

 Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix

Velika zastava Palestine istaknuta je u utorak na Starome mostu u većinskome bošnjačkome dijelu Mostara, dok je u nedjelju u većinskom hrvatskome dijelu grada projicirana zastava Izraela, a igrači tamošnjeg Zrinjskog su nosili crne trake u znak solidarnosti sa žrtvama napada na tu državu.

Nepoznati aktivisti izvjesili su zastavu Palestine na međunarodno zaštićenom spomeniku UNESCO-a u gradu na Neretvi, u jeku rata koji traje nakon što je teroristička skupina Hamas napala Izrael te ubila više od tisuću njezinih stanovnika.

Video s palestinskom zastavom na Starome mostu objavilo je više aktivista lokalne Stranke demokratske akcije.

Igrači Hrvatskog športskog kluba Zrinjskog iz Mostara imali su tijekom sinoćnje utakmice na rukavima crne trake u znak solidarnosti sa stradanjima ljudi nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael. U tome klubu utjecaj ima i izraelski poslovni čovjek Amir Gross Kabiri. Večer ranije zastava Izraela projicirana je na pogonima kompanije Aluminija iz Mostara, koji je u najmu kompanije MT Abraham u Kabirijevu vlasništvu, a identično je bila osvjetljena i zgrada Sveučilišta u Mostaru.

Vodeći hrvatski dužnosnik u BiH, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović je na svome X profilu objavio fotografiju s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom izražavajući očekivanje da će se zaustaviti nasilje.

Mostar, koji je središte Hercegovine, podijeljen je nakon rata na istočni, većinski dio grada u kojemu žive Bošnjaci, većinski muslimani, te zapadni, hrvatski dio grada u kojem su u najvećem broju katolici. Često se i međunarodne krize odraze na posve različite poglede u dva dijela grada te postanu razlog za podizanje napetosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:55