IZ PARIZA D. MIHALIĆ

Na ulicama sto tisuća Francuza: Masovni prosvjed zbog gay brakova i posvajanja djece

 AP

I baš kad se cijeli svijet pitao kako je najava legalizacije braka istospolnih zajednica kao i njihovo pravo na usvajanje djece u Francuskoj prošla relativno mirno, digla se cijela konzervativno-tradicionalna zajednica i udruge bliske Katoličkoj crkvi te su tijekom vikenda organizirani brojni prosvjedi u desetak francuskih gradova.

U Parizu je, prema policijskim izvorima, u prosvjedima sudjelovalo oko 70 tisuća ljudi, a prema tvrdnjama organizatora, taj je broj višestruko viši i kreće se oko 200 tisuća. Prosvjednici su na taj način iskazali svoje protivljenje najavama socijalističkog predsjednika Françoisa Hollandea te premijera Jean-Marca Ayraulta da će se od iduće godine u Francuskoj omogućiti brak istospolnih zajednica, ali i steći pravo na usvajanje djece.

Obitelj = mama i tata

Prosvjede diljem Francuske organizirale su brojne obiteljske i katoličke organizacije, a u pojedinim je dijelovima, primjerice u Toulouseu, policija morala intervenirati između prosvjednika i onih koji su se samoinicijativno okupili kako bi podržali prava istospolnih zajednica i ideju o omogućavanju “braka za sve“, čiju je najavu uvođenja glasnogovornica vlade i ministrica ženskih prava Najat Vallaud-Belkacem ocijenila napretkom za cijelo društvo.

U prosvjedima nazvanima “Marš za sve” sudionici su nosili transparente kojima su iskazivali svoj strah za ljudski opstanak, ali i odgoj djece tvrdeći: “Obitelj = mama + tata“, “Tata i mama - ne može bolje za dijete”, “Svi smo mi nastali od žene i muškarca”. Prosvjednici su pokušali otkloniti svaku mogućnost da se radi o političkoj pozadini okupljanja.

“Ovo nisu politički, nego društveni prosvjedi. Možemo biti ljevičari, ali istodobno i protiv gay brakova”, rekao je jedan od organizatora prosvjeda. Prosvjednici su bili odjeveni u plavo-bijelo-roza boje ironizirajući francusku trobojnicu (plavo, bijelo i crveno). Masovni prosvjedi su na ulicama francuske prijestolnice organizirani i tijekom nedjelje, u organizaciji Instituta Civitas koji je blizak francuskoj Katoličkoj crkvi. Kontraprosvjed, od strane pojedinih francuskih lezbijskih i homoseksualnih udruga, najavljen je za 16. prosinca. Većina francuskih građana, prema nedavno provedenim anketama, nema ništa protiv istospolnih ili gay brakova.

Ankete: 65 posto ‘za’

Brak istospolnih zajednica podržava 65 posto ispitanih građana, no francusku javnosti očito je podijelilo pitanje o pravima homoseksualnih parova na usvajanje djece. Naime, 48 posto građana smatra da homoseksualni parovi ne bi trebali imati pravo na usvajanje djece, što i dalje pokazuje veliku podijeljenost građana oko tog vrućeg društvenog pitanja.

Osim usvajanja djece, sporna je i predložena odredba kojom će se u pravnoj regulativi ukinuti nazivi majka i otac te uvesti jedinstveni naziv - roditelj - jer u prijedlogu zakona stoji kako je “brak zajednica dvoje ljudi različitog ili istog spola”. Rasprava u Nacionalnoj skupštini o “braku za sve” ostavljena je za siječanj iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 15:08